Fysik

Reducering af 2-legeme problem

13. december 2012 af KageStodder (Slettet)

Hej, jeg sidder og bikser lidt med et to legeme problem.

Jeg får af vide i opgaven at massemidtpunktet mellem to objekter kan beskrives som:

rmm = (m1*r1+m2*r2)/(m1+m2)

Og får af vide at positionsvektorerne for de to obejkter kan isoleres til:

r1 = rmm - (m2)/(m1+m2)*r

r2 = rmm + (m2)/(m1+m2)*r

hvor r = r2-r1

Hvordan er det lige det hænger sammen? Kan ikke se hvordan det er isoleret.

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. december 2012 af peter lind

Du roder en del i det. I den første ligning er r tyngdepunktet: men det kan den ikke være i den sidste.  Find r2-r1 ud fra de mellemste ligninger  Den første har du skrevet forkert af


Svar #2
13. december 2012 af KageStodder (Slettet)

Gør jeg det?

Vedhæftet fil:Udklip11.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #3
13. december 2012 af peter lind

Hvis du trækker r1 fra r2 i de 2 sidste ligninger får du r


Svar #4
13. december 2012 af KageStodder (Slettet)

Det er rigtigt. Det skrev jeg også til at starte med.

Men jeg kan ikke finde ud af hvordan de får de to sidste ligninger ud fra den øverste...


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. december 2012 af peter lind

Jeg bruger betegnelserne fra din fil i #2.

Indsæt formlen for rcm samt erstat r med r2-r1  i de 2 ligninger. sæt det hele på fælles brøkstreg og du skulle gerne ende i venstre side


Brugbart svar (1)

Svar #6
13. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man har definitionen for massemidtpunktet

rcm = (m1r1 + m2r2) / (m1+m2)

og for den relative positionsvektor

r = r2 - r1 ,

så det drejer sig om at løse ligningssystemet i r1 og r2 :

m1/(m1+m2) · r1 + m2/(m1+m2) · r2 = rcm

                    - r1               +         r2  = r

Ligningssystemets determinant er lig med 1, så man har

r1 = rcm - (m2/(m1+m2))·r ,

r2 = rcm + (m1/(m1+m2))·r


Skriv et svar til: Reducering af 2-legeme problem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.