Matematik

Systemer når en funktion differentieres n gange

21. december 2012 af JonasMcc (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg prøver herfortiden at udvikle lidt intuition om, hvordan funktioner opfører sig når man differentiere dem n gange. Jeg startede med at undersøge, hvad der skete, hvis man har en funktion  f, 

hvor i(x) er den simple funktion x. Når man så differentieres funktionen n gange følger de afledte denne formel 

Denne formel har fundet ved bare at prøve mig frem. Mit spørgsmål går så på, hvordan ville bevise det eller, hvordan man beviser det når både i(x) og j(x) er arbitrære funktioner (f(x) = i(x)j(x)). Vi har dermed systemet 

Som sagt, hvordan ville man formelt bevise ovenstående to formler? 

Mvh. Jonas 


Svar #1
21. december 2012 af JonasMcc (Slettet)

[\binom?]nk angiver binomialkoefficienten n vælg k. 


Brugbart svar (2)

Svar #2
21. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis man har

f(x) = g(x)·h(x) , har man så

f '(x) = d/dx(g(x)·h(x)) = g'(x)·h(x) + g(x)·h'(x)

og generelt

f(n)(x) = dn/dxn(g(x)·h(x)) =  ∑nj=0 (nj)·g(j)(x)·h(n-j)(x)

Det sidste kan man vise ved induktion efter n. Formlen gælder klart for n = 1. Antager man, at den gælder for et n, har vi

f(n+1)(x) = d/dx(f(n)(x)) = d/dx∑nj=0 (nj)·g(j)(x)·h(n-j)(x)

                                         = ∑nj=0 (nj)·g(j+1)(x)·h(n-j)(x) + ∑nj=0 (nj)·g(j)(x)·h(n-j+1)(x)

                                         = ∑n+1j=1 (nj-1)·g(j)(x)·h(n+1-j)(x) + ∑nj=0 (nj)·g(j)(x)·h(n+1-j)(x)

                                         = ∑nj=1 (n+1j)·g(j)(x)·h(n+1-j)(x) + (nn)·g(n+1)(x)·h(0)(x) + (n0)·g(0)(x)·h(n+1)(x)

                                        = ∑nj=1 (n+1j)·g(j)(x)·h(n+1-j)(x) + (n+1n+1)·g(n+1)(x)·h(0)(x) + (n+10)·g(0)(x)·h(n+1)(x)

                                         = ∑n+1j=0 (n+1j)·g(j)(x)·h(n+1-j)(x)

hvor der blev benyttet, at

(nj-1) + (nj) = n!/((j-1)!(n-(j-1))!) + n!/(j!(n-j)!)

                   = j·n!/(j!·(n+1-j)!) + (n+1-j)·n!/(j!·(n+1-j)!)

                   = (n+1)·n!/(j!·(n+1-j)!)

                  = (n+1)!/(j!·(n+1-j)!)

                  =(n+1j)


Svar #3
21. december 2012 af JonasMcc (Slettet)

Smukt! Tusind tak for svaret det var pænt af dig! 


Skriv et svar til: Systemer når en funktion differentieres n gange

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.