Matematik

Noget med kvadratsætningerne?

04. januar 2013 af LogR (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg får at vide at der er to kvadrater hvis sum er 369 og differencen mellem disse er 81. Jeg skal derfor finde kvadradernes sider.

 

Jeg har en fornemmelse af at det lugter lidt af kvadratsætningerne, men mere kan jeg ikke lige gennemskue.. 

På forhånd super mange gange tak! :-))


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligingssystemet

a2 + b2 = 369

a2 - b2 = 81

Løs dem ved først at lægge ligningerne sammen og dernæst trække dem fra hinanden.


Svar #2
04. januar 2013 af LogR (Slettet)

Jeg forstår ikke helt.. :-( Hvordan skal jeg lægge dem sammen? Er det at lægge 81 og 369 sammen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man lægger to ligninger sammen ved at lægge venstresiderne sammen for sig og lægge højresiderne sammen for sig. Hvis man har de to ligninger

A = B , og
C = D

er denne ligning

A + C = B + D

også korrekt.


Svar #4
04. januar 2013 af LogR (Slettet)

Har jeg så nu en ligning der hedder a^4-2ab^4-b^4=400?

Skal jeg gå videre derfra?


Svar #5
04. januar 2013 af LogR (Slettet)

Eller er det 2a^2-2b^2=400?


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej. Læg de to ligninger sammen, venstresiderne for sig og højresiderne for sig. Det er umuligt at gennemskue, hvad du har gjort der.

Ligningerne er

a2 + b2 = 369

a2 - b2 = 81

Lægger man dem sammen, får man

(a2 + b2) + (a2 - b2) = 369 + 81

Fortsæt nu selv.

#5 er lige så forkert.


Svar #7
04. januar 2013 af LogR (Slettet)

Okay jeg har nu fundet ud af at a^2 er 15 og at b^2 er 11

 

Men hvad har jeg så nu fundet ud af. Undskyld jeg ikke helt forstår det.. Men det er bare fordi at hvis jeg udregner hvad 15*15 og 11*11 er og jeg lægger disse sammen giver de ikke 369 og forskellen mellem dem er heller ikke 81. Så det kan ikke være siderne jeg har fundet :/ (hvis jeg altså har regnet rigtigt hvilket er højst usandsynligt)


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er for det første slet ikke korrekt, at a2 er lig med 15 og at b2 er lig med 11. Det er heller ikke korrekt, at løsningen er a = 15 og b = 11. Det er delvis rigtigt. Løs ligningssystemet korrekt:

Af

(a2 + b2) + (a2 - b2) = 369 + 81

får man jo

2a2 = 450, dvs

a2 = 225, så a = 15 .

Prøv nu at bestemme b korrekt.


Svar #9
04. januar 2013 af LogR (Slettet)

Arrrrrrrh :-D b er 12 ikke sand? :b


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Jo, det er korrekt.


Skriv et svar til: Noget med kvadratsætningerne?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.