Matematik
Funktioner
Hvis man har en funktion f(x)=4-(x2/4) (en parabel) som sammen med x-aksen afgrænser en punktmængde i 1. - og 2. kvadrant med et areal på 21, og man herefter tegner et rektangel, således at langsiden ligger på x-aksen, og de to øverste hjørner rammer parablen, hvoraf det ene punkt hedder (x,f(x)) og man skal bestemme arealet af området uden for rektanglet udtrykt ved x, hvad gør man så?
er der nogler formler man kan bruge eller noget?
Svar #1
10. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)
Hvad mener du med arealet uden for rektanglet? Rektanglets sidelængder er 2·|x| og f(x) .
Svar #2
10. januar 2013 af 1QAtion
Rektanglet er tegnet inde i parablen. Ja, men kan man så sige 21-(2x*f(x))? 21 er jo hele arealet, og jeg skal finde det som ligger mellem rektanglets sider og parablens.
Svar #3
10. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)
#2
Nu taler du om en trekant? Bestem arealet under parabelen og træk det fra rektanglets areal.
Prøv at definere hele opgaven.
Svar #4
10. januar 2013 af 1QAtion
Grafen for f (f(x)=4-(x2/4)) og førsteaksen afgrænser i 1. og 2. kvadrant en punktmængde M som har et areal. Arealet er 21. Fra punktmængden M er der udskåret et rektangel. et af hjørnerne rammer grafen for f, og punktet hedder (x,f(x)). Arealet af rektanglet må derfor være 2x*f(x), og dette skal trækkes fra M.
Kan man indsætte vores ligning for f ind på f(x)'s plads (den som indgår i rektanglets areal) og regne ud?
Svar #5
10. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)
#4
Har du beregnet det areal til 21? Fra arealet af M skal man så trække arealet af rektanglet 2·|x|·f(x) .
Så vidt jeg husker er dette en STX eksamensopgave fra tidligere, hvor der også er en figur i opgaven. Det ville være meget enklere, hvis du kunne henvise til opgaven med et link på uvm.dk .
Svar #7
10. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)
#6
Arealet af M er ikke lig med 21.
Arealet af det skraverede område er så
A(M) - 2·|x|·f(x) .
Løsning til f(x) = 0 : x = ±4 .
A(M) = -4∫4 f(x) dx = -4∫4 (4 - (x2/4)) dx = ...
Svar #8
10. januar 2013 af 1QAtion
Jeg har brugt mit CAS program til at finde det. Hvad er det så, og hvordan får man det?
Svar #9
10. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)
#8
Integralet er ikke vanskeligere, end at det let kan beregnes i hånden.
A(M) = -4∫4 (4 - (x2/4)) dx = [4x - x3/12]4-4 = 2·(4·4 - 43/12) = 32·(1 - 1/3) = 64/3 = 211/3 .
Svar #10
10. januar 2013 af 1QAtion
så A(M)-Areal af Rektangel = 211?/3- ( 2x*f(x) ) som svar på spørgsmål b?
Svar #11
10. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)
#10
Ja. Man skal så indsætte funktionsudtrykket for f(x). Kald arealet A(M) for 64/3 .
Skriv et svar til: Funktioner
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
