Matematik

3. gradsligning...

27. september 2005 af ISA (Slettet)
Hvordan finder jeg rødderne i denne ligning?

-x^3+5x-4=0

Hilsen ISA

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

Hmm, analytisk er det en lidt bøvlet procedure.

Med netop denne ligning ville det nok nærmere være oplagt at gætte en rod, og så faktorisere.

Svar #2
27. september 2005 af ISA (Slettet)

Har lige en mere...

x^3-2x-21=0
ISA

Svar #3
27. september 2005 af ISA (Slettet)

Jamen problemet er bare at jeg ikke ved hvordan man "gætter en rod"?

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

Igen, prøv at gætte en rod. Der er mindst en i intervallet [0;6]...

Brugbart svar (0)

Svar #5
27. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

Du vælger et tal, sætter det ind i ligningen, og ser om resultatet bliver 0.

Alternativt kan man selvfølgelig spørge sin lommeregner.

Svar #6
27. september 2005 af ISA (Slettet)

Hvis jeg så f.eks. "gætter" på 3 i ligningen x^3-2x-21=0, hvad gør jeg så derefter?

Brugbart svar (0)

Svar #7
27. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

Du ser om 3 er rod. Hvis nej, gæt igen. Hvis ja, derimod, bruger du hvad du ved om polynomier:

Hvis r er rod i polynomiet P(x), gælder at

P(x)=(x-r)*Q(x)

hvor Q er en grad mindre end P.

Altså skal du have gang i noget polynomiers division.

Svar #8
27. september 2005 af ISA (Slettet)

Okay.. Jeg prøver mig frem..
Mange tak for hjælpen..

Brugbart svar (0)

Svar #9
27. september 2005 af fixer (Slettet)

Se tråden:

https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=128607

Præcist samme opgave.

Skriv et svar til: 3. gradsligning...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.