Matematik

Sammensat funktion

18. januar 2013 af Jakob9 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Graftem for f(x)= √4-2x har en tangent med hældningskoefficient -1. Bestem kordinaterne til røringspunktet samt en ligning for tangenten.? 

Jeg har regnet f'(x) = 1/2√4-2x*(-2) men kan ikke rigtig komme videre. Skal jeg ikke regne f(-1) og f'(-1) ud?? og derefter sætte ind i tangentensliging .. 

og må man bruge hjælpemidler til disse opgaver, med tangenter?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2013 af lfdahl (Slettet)

Din differentiation stemmer ikke helt:

f(x) = √(4-2x) ⇒ f'(x) = ½ (-2)(4-2x)-1/2 = -(4-2x)-1/2

I røringspunktet, x0, gælder f'(x0) = -1 ⇒ x0 = 3/2

Røringspunktets y-koordinat bliver så: y0 = f(x0) = 1

Du skal ikke regne f(-1) og f'(-1) ud. Værdien -1 refererer alene til tangenthældningen. Det er ikke en koordinat.

Tangentligningen: y = f'(x0)(x - x0) + f(x0) = -(x - 3/2) + 1 = -x + 5/2.

Jeg ved ikke, hvilke hjælpemidler, du tænker på. Det må din lærer vist afgøre.

Håber, du er hjulpet lidt på vej med ovenstående.


Svar #2
18. januar 2013 af Jakob9 (Slettet)

forstår det ikke helt.

→ ydre funktion f(x)= √x

→ indre funktion g(x)= 4-2x      og differential kvotienten lyder: f'(g(x))*g'(x)

vha af kæderegelen. 

 

så derfor kan jeg ikke se hvad jeg gør forkert . f'(x)= 1/2√4-2x * (-2)


Svar #3
18. januar 2013 af Jakob9 (Slettet)

→ det hele er i kvadratrod  f(x)= √4-2x


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. januar 2013 af peter lind

f'(g(x)) = ½/f(g(x))  Du har f'(g(x)) = ½*f(g(x))


Svar #5
18. januar 2013 af Jakob9 (Slettet)

forstår ikke helt er det forkert jeg ganger. følger bare formelen?


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. januar 2013 af lfdahl (Slettet)

 df(g(x))/dx = df/dg(dg/dx)

1. differentiation er altså den ydre, f(g) = √g: df/dg = ½ g

2. differentiation er  dg/dx = d(4-2x)/dx = -2.

I alt får du derfor: ½g (-2) = ½(4-2x) (-2) = -(4-2x)


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

I dette format med skrå brøkstreger og kvadratrodstegn uden overhæng skal man benytte parenteser, så der ikke er tvivl om, hvad der divideres med, og hvad der tages kvadratrod af.

Her er funktionen f(x) = √(4-2x) , så

f '(x) = (1/(2·√(4-2x))) · (4-2x)' = -2·(1/(2·√(4-2x))) = -1/√(4-2x) = -(4-2x)-1/2 , som også vist i #6.


Svar #8
22. januar 2013 af Jakob9 (Slettet)

#1 

hvordan kom du frem til x0= 3/2 og y0= f(x0) = -1


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. januar 2013 af lfdahl (Slettet)

Tangenten i røringspunktet (x0,y0) har hældningen -1.

Det betyder, at f'(x0) = -1 ⇒ -(4-2x0)-1/2 = -1

Multiplicer med -1 på begge sider: (4-2x0) = 1

Reciprokér på begge sider:  (4-2x0)½ = 1

Kvadrér begge sider: 4-2x0 = 1

Træk 4 fra på begge sider: -2x0 = -3

Del med -2 på begge sider: x0 = 3/2

y0 = f(x0) = f(3/2) = (4-2(3/2))½ = (4-3)½ = 1½ = 1.

 


Skriv et svar til: Sammensat funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.