Fysik

Afhænger nyttevirkningen af massen ?

28. januar 2013 af metsim (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er igang med at skrive rapport om mikrobølgeovnens nyttevirkning.

Det er forsøgets formål at undersøge om mikrovnens nyttevirkning afhænger af den vandmasse der opvarmes.

Der belv opvarmet hendholdsvis 0,5L.  1L.  og 1,5 L. vand i 2minutter. Og derefter har jeg beregnet nyttevirkningen, men jeg kan ikke se nogen tendens i mine resultater så ville høre om der er nogen der ved hvad det rigtige svar er så jeg bedre kan komme frem til en konlusion, om forøget er vellykket eller fejlet. 

 

Ville umildbart selv mene at den ikke var afhængig af vandets masse


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. januar 2013 af Lars195 (Slettet)

Nyttevirkningen fortæller hvormeget af den energi som bliver brugt ialt, har været nyttigt i dette forsøg. 

 

Hvis du i et eksperiment har fundet frem til at ved øgende vandmængde, bruger microbølgen samme mængde energi til at opvarmning af vandet..

 

Nu ved jeg ikke hvordan beholderen har været.. men det tit når jeg prøver at varme en pizza op i microbølge ovn, er det kun det yderste lag som er blevet varmet op, mens den stadig er kold i midten.. måske kunne der ligge noget i den dur ?.. 


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. januar 2013 af Lars195 (Slettet)

Det kræver jo mere energi at varme 1 liter vand iforhold til 100mL vand. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. januar 2013 af hesch (Slettet)

Jeg har ladet mig fortælle, at man skal have et eller andet mikrobølgeopvarmeligt i en mikrobølgeovn under drift. (Det kan være at 2. generation mikrobølgeovne ellers automatisk kan afbryde ). For ellers brænder den sig selv af, og man kan så sige at nyttevirkningen nærmest er negativ.

Men prøv dog med 1 mL vand, og herefter med 0 mL, om du tør.   :)

Jeg mener: ved 0 mL vand, burde ovene så bruge 0 W og dermed 0 J, men det tror jeg ikke den gør.


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Siden 1960erne har man designet mikrobølgeovne, der kan overleve at blive tændt uden et objekt i ovnen

http://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_oven#Commercial_availability

Ifølge samme artikel ligger nyttevirkningen typisk omkring de 64%.


Svar #5
29. januar 2013 af metsim (Slettet)

Jeg har fundet nyttevirkningen på følgende måde:

For 0,5 L vand:

Evand = Cvand × Mvand × Dt =4180  J/(Kg?)·0,5Kg·24?=50186,18 J

n=(Evand/Eel)*100%=50186,18J/122400J*100 % =41 %

 

For 1 L vand er nyttevirkningen 40,9%

Og for 1,5 L vand er den 45,5%

 

Der kan altså ikke konkluderes noget konret ud fra de tal. Men kan jeg ikke skrive at nyttevirkningen ikke afhænger af massen på vandet der bliver opvarmet, og så skrive nogle gode fejlkilder?


Skriv et svar til: Afhænger nyttevirkningen af massen ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.