Fysik

HURTIGT

04. februar 2013 af Bammm (Slettet) - Niveau: A-niveau

Keder mig og ville lave en eksames opgave om nyttevirkning
I en aluminiumsgryde, som vejer 600 g, hældes 750 g vand, som har en temperatur på 15C. Den
stilles på en kogeplade, som har en effekt på 800 W. Det tager 10 min at opvarme vandet til
kogepunktet. Beregn hvad nyttevirkningen er for denne gryde og forklar de fysiske størrelser, som
indgår i beregningerne.*

fik den til 0,016 er det korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at beskrive din fremgangsmåde, med mellemregninger og resultater.


Svar #2
04. februar 2013 af Bammm (Slettet)

(0,750kg*4180j/(kg*C)*15C)/(2880000 Joule [J])=0,016%


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man opvarmer gryde + vand fra 15C til 100C . Beregn den mængde energi, der skal benyttes hertil. Man skal benytte den specifikke varmekapacitet for både vand og aluminium.

Beregn dernæst den mængde energi, som komfuret yder i de 10 min. Nyttevirkningen er forholdet mellem de to energier.


Svar #4
04. februar 2013 af Bammm (Slettet)

>Tak


Svar #5
04. februar 2013 af Bammm (Slettet)

Kunne du gi en formel?


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. februar 2013 af mathon

          CAl = (0,600 kg) • (0,90 kJ/(kg·K)) = 0,54 kJ/K
          Cvand = (0,750 kg) • (4,186 kJ/(kg·K)) = 3,14 kJ/K

 

 

                                forbrugt energi                                       opgarmningsenergi
                               0,8 kW • (600 s)                              ((0,54 kJ/K) + 3,14 kJ/K) • (85 K)

                                    480 kJ                                                        312,8 kJ


       nyttegrad
                                                   η = 312,8/480 = 0,652 = 65,2%


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

En formel?

Man benytter ΔE = m·c·ΔT for gryden og for vandet særskilt og lægger de to energier sammen.

Dernæst beregnes kogepladens energiydelse af E = P·t , hvor P er kogepladens effekt, og t den anvendte tid.


Skriv et svar til: HURTIGT

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.