Matematik

En virksomhed fremstiller en varer. Omkostningerne O(x)

08. februar 2013 af lastyeargirl (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg ved det er en lang opgave, men jeg er fuldstændig lost.

En virksomhed en vare. I en model er omkostningerne O(x) ved fremstilling af x varer (målt i tusinder) pr. uge givet ved:
O(x)=0,04x^3-0,5x^2+2,35x+7,5, 1<x<15

Ved produktion af x varer (målt i tusinder pr. uge kan de producerede varer sælges til en pris, der svarer til, at tusind styk af varen kan sælges for beløbet p(x), hvor:

p(x)=8-0,4x, 1<x<15

Fortjenesten F(x) ved produktion af x varer (målt i tusinder) pr. uge er under disse forudsætninger bestemt ved:

F(x)=p(x)*x-O(x), 1<x<15

Den møntenhed, som O(x), p(x) og F(x) er målt i, er underordnet i denne forbindelse. 

a) Bestem en forskrift for F(x), og benyt modellen til at bestemme størrelsen af den produktion pr. uge, som giver størst fortjeneste.

 

Hvad pokker skal jeg gøre? Hvor skal jeg starte? Al den tekst forvirre mig simpelthen alt for meget. Jeg håber, I kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. februar 2013 af peter lind

Du skal i definitionen for F(x) indsætte funktionsudtrykkene for p(x) og O(x)

Derefter Find F'(x) og løs ligningen F'(x) = 0. Den største fortjeneste findes så mellem løsningerne til denne ligning samt enepunkts værdierne indsat i F(x)


Svar #2
09. februar 2013 af lastyeargirl (Slettet)

Jeg forstår ikke hvordan jeg skal indsætte funktionsudtrykkene for p(x) og O(x) i F(x)? Er det således:

F(x)=8-0,4x*x-0,04x^3-0,5x^2+2,35x+7,5

Og så skal jeg differentiere det udtryk eller skal jeg integrere?

 

Jeg er en smule forvirret, som du nok kan se ;)


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Indsæt korrekt i definitionen for F(x)

F(x) = p(x)·x - O(x)

       = (8-9,4x)·x - (0,04x3-0,5x2+2,35x+7,5)

Gang korrekt ind i den første parentes, og hæv minusparentesen korrekt.


Svar #4
09. februar 2013 af lastyeargirl (Slettet)

Når jeg har gjort det skal jeg finde F'(x)? Altså store F betyder det så, at jeg skal integrere eller differentiere?


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det betyder, at man differentierer funktionen F(x) for at finde dens afledede funktion F '(x) .


Svar #6
11. februar 2013 af lastyeargirl (Slettet)

Godt nok så. Nu tror jeg, at jeg er med :) Mange tak for hjælpen


Svar #7
11. februar 2013 af lastyeargirl (Slettet)

Når jeg regner F'(x)=0 ud i TI-nSpire, så får jeg følgende:

factor(-0,12*x^2+0,2*x+5,65=0,x)

0,2*(x-0,6*(x2-47,0833))=0

 

Hvad betyder det? Og er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jeg havde en tastefejl i #3. Det korrekte udtryk er

F(x) = p(x)·x - O(x)

       = (8-0,4x)·x - (0,04x3-0,5x2+2,35x+7,5)

Man skal så løse ligningen F'(x) = 0 hvilket bliver til 2.-gradsligningen

-0,12x2 +0,2x +5,65 = 0

Man finder rødderne ved at beregne diskriminanten og indsætte i rodformlen.


Svar #9
12. februar 2013 af lastyeargirl (Slettet)

Jeg har fået rødderne til at være henholdsvis x=-5,363664146 og x=7,030330813

Kan det passe eller er jeg helt ude i skoven? Og hvad er det så jeg har fundet, når jeg har fundet rødderne?


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Rødderne ser ikke helt rigtige ud. Man søger den/de værdier af x, hvor fortjenesten F(x) er størst mulig. Derfor søger vi efter lokale ekstrema for F(x), og derfor løser vi ligningen F '(x) = 0 . Man sorterer de rødder fra, der ikke ligger i intervallet ]1 ; 15[ som er opgavens definitionsmængde, og så undersøger man, for de rødder, der ligger i intervallet, om der er tale om et maksimum eller et minimum, ved at se på fortegnsvariationen for F '(x) .


Svar #11
12. februar 2013 af lastyeargirl (Slettet)

Kan du så ikke hjælpe mig med at finde rødderne, for jeg ved virkelig ikke, hvordan jeg skal gøre det? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Man skal løse 2.-gradsligningen

-0,12x2 +0,2x +5,65 = 0,

med diskriminant

d = 0,22 - 4·(-0,12)·5,65 = 2,752,

x = (-0,2 ± √2,752) / (-2·0,12) = (0,2 ± √2,752) / 0,24 ⇒ x = -6,0788 ∨ x = 7,7455


Svar #13
12. februar 2013 af lastyeargirl (Slettet)

Min opgave lyder: Bestem en forskrift for F(x), og benyt modellen til at bestemme størrelsen af den produktion pr uge, som giver størst fortjeneste.

 

Jeg forstår godt, det du har løst i #12, men jeg forstår virkelig ikke, hvordan jeg skal løse opgaven. Jeg er helt lost :(


Brugbart svar (0)

Svar #14
12. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Der er kun en af de to rødder i F '(x) = 0 , der ligger i intervallet ]1 ; 15[ . Undersøg fortegnsvariationen for
F '(x) omkring denne rod og vis derved, at F(x) har maksimum for denne rod.


Svar #15
12. februar 2013 af lastyeargirl (Slettet)

ahh okay, men hvorfor er det lige i intervallet ]1;15[?


Brugbart svar (0)

Svar #16
12. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Hvis du læser din egen opgavetekst i #0, har du skrevet 1<x<15 efter hver funktion.


Svar #17
12. februar 2013 af lastyeargirl (Slettet)

7,7455 har jeg fået til at være stigende både i intervallet før og efter. Hvad vil det så sige?


Brugbart svar (0)

Svar #18
12. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Det lyder ikke rigtigt. Man finder følgende fortegnsvariation

F '(x)                   +              0                -
------------|----------------------|-----------------------------|----------------->
x             1                        7,7455                           15

Grafen for F '(x) er jo en parabel, der vender grenene nedad, og x = 7,7455 er den største af rødderne.


Svar #19
12. februar 2013 af lastyeargirl (Slettet)

Ahh ja, nu kan jeg godt se det. Men jeg ved stadig ikke, hvad det er jeg har fundet ved at finde fortegnsvariation?

 

Den her opgave er bare et stort kaos i mit hoved.


Svar #20
12. februar 2013 af lastyeargirl (Slettet)

altså i forhold til opgaveformuleringen


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.