Matematik

Hjælp til potens og rødder i ligning

14. februar 2013 af nissan200sx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa.

Sidder og roder med hjemmeopgave, det gik okay indtil dette:

1) x^-2.5 = 243

2) 2x^1,2 = 8

3) x^-3/2 = 64

 

Er der ikke en rar person som vil udpensle dette, altså med mellemregninger så jeg kan forstå hvad der sker? Kan ikke få nogen regneregler til at passe med noget jeg kan bruge.

Mange tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Isoler leddet med xa , så ligningen har formen

xa = b .

Man får så

x = b1/a

I opgaverne 1) og 3) er xa allerede isoleret.


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. februar 2013 af ChemistryIsKey

Der gælder i hvert fald en vigtig regel nemlig

     x-a = 1 / xa

som du kan bruge på den første:

     x-2.5 = 243

     1 / x2.5 = 243

Der gælder også reglen

     xp/q q√(xp)

som du kan bruge ved idet, 2.5 = 25/10 = 5/2 og du får altså

     1 / √(x5) = 243

Gang med √(x5) på begge sider

     1 = 243 · √(x5)

Divider med 243 på begge sider

     √(x5) = 1 / 243

Tag nu 'i anden' på begge sider for at fjerne kvadratroden

     x5 = (1 / 243)2 = 12 / 2432 = 1 / 59049

Og til sidst tager du 'femte-roden' på begge sider

     x = 5√(1 / 59049) = 5√(1) / 5√(59049) = 1 / 9

:-)


Svar #3
14. februar 2013 af nissan200sx (Slettet)

Andersen. Tak for svar.....

 

qewrett: MANGE tak. Det var lige sådan en forklaring jeg skulle bruge. Selvfølgelig, kan jo godt se nu at jeg selvfølgelig skal gange og dividere for at isolere. Mange tak for din forklaring. Prøver at se om jeg ikke kan løse nogen opgaver selv nu ved at gange / dividere lidt rundt.


Svar #4
14. februar 2013 af nissan200sx (Slettet)

Kunne lave 4 mere, men nu hænger jeg fast i et andet hvor jeg er kommet et stykke ned i udregningen. Tager jeg den på lommeregner er det jeg er nået til stadig samme resultat som hvis jeg tager stykket fra starten på lommeregner.

Men hvordan kommer jeg lige videre herfra:

1/15 = 10√x^31

Hvordan fjerner jeg den 10 rod af x^31

Har prøvet at sætte 1/15 ^10 men, det hjælper ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. februar 2013 af ChemistryIsKey

Du burde kunne lave følgende omskrivning

      10√(x31) = 1 / 15

     x31 = (1 / 15)10 = 110 / 1510 = 1 / 576650390625

Hvorefter du tager den '31'te rod' på begge sider

     x = 31√(1 / 576650390625) = 31√(1) / 31√(576650390625) ≈ 1 / 2.3954

Hvis ikke har du formentlig lavet en fejl i de tidligere udregninger. Hvad var opgaven igen? :)


Svar #6
14. februar 2013 af nissan200sx (Slettet)

Det er præcis det jeg har prøvet at gøre, og får også det resultat du skriver.

Opgaven lyder:

x^-3.1 - 13 = 2. Som på lommeregner giver: x = 0,417461.

Indtaster jeg 1/15 = 10√x^31 , hvor jeg er nået til, får jeg også x = 0,417461

Facit i bogen siger også x = 0,417

Dette har jeg gjort indtil nu.

x^-3.1 - 13 = 2

x^-3.1 = 2 + 13

x^-3.1 = 15

1/x^31/10 = 15

1/10√x^31 = 15

1 = 15 * 10√x^31

1/15 = 10√x^31

 

Og det er her den går galt...


Svar #7
14. februar 2013 af nissan200sx (Slettet)

Har fundet fejlen!!! Taste fejl på lommeregner til sidst!


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. februar 2013 af ChemistryIsKey

     x-3.1 - 13 = 2

     x-3.1 = 15

     1 / x3.1 = 15

     1 = 15x3.1

     1 / 15 = x3.1

     x = 3.1√(1 / 15) = 3.1√(1) / 3.1√(15) ≈ 1 / 2.3954 ≈ 0.41746

:-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. februar 2013 af ChemistryIsKey

Goodie! Syntes også 31 lød lidt voldsomt :)


Svar #10
14. februar 2013 af nissan200sx (Slettet)

Nej nej det var 31/10... Det er for at lære at omskrive og lave mellemregning.

 

Men mange tak for hjælpen! Super fedt du gad bruge tid på det!


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Brug forklaringen i #1.

x-3,1 -13 = 2 ,

x-3,1 = 15 ,

x = 15-1/3,1 ≈ 0,417461


Skriv et svar til: Hjælp til potens og rødder i ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.