Kemi

Reaktioner

17. februar 2013 af Bladlus (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan skal følgende opgave gribes an? Tænker det er nemmest at skrive reaktionsligningen op først, men ved ikke om der skal opstilles mere end en:

mol skal bestemmes i disse tre stoffer: BrO3- , Br- og Hhvorefter den begrænsede reaktant skal findes. 

Dette skal gøres når 25 ml 0,01667 M KBrO3 og 2,5 g KBr er tilsat. Når KBr er opløst skal 3 ml 2M H2SO4tilsættes (10 ml måleglas). 

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. februar 2013 af KimT.T. (Slettet)

Afstemt reaktionsligning for redoxreaktionen :
     12 H+ (aq) + 2 BrO3- (aq) + 10 Br- (aq) → 5 Br2 + 6 H2O

Vi opstiller et skema over de reelle stofmængder, samt af de ækvivalente stofmængder relativt til én af reaktanterne:

Stofmængder                                                                  Ækvivalent stofmængde relativt til BrO3-     

n(BrO3-) = 0,01667 M * 0,025 L = 4,168 * 10-4 mol         4,168 * 10-4 mol           

n(Br-) = 2,5 g / 79,904 g/mol = 0,03129 mol                     2,084 * 10-3 mol                 

n(H2SO4) = 2 M * 3 * 10-3 L = 6 * 10-3  mol                       2,501 * 10-3 mol                    

Vi ser, at både de reelle stofmængder af Br- og af H2SO4 er i overskud i forhold til de ækvivalente mængder; det gælder derfor, at bromationen (BrO3-) følgeligt må være den begrænsende faktor.    


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. februar 2013 af mathon

reaktionen er afstemt forkert
i #1

 

                               BrO3- (aq)    +   5 Br- (aq)   +   6 H+ (aq)     --->    3 Br2 (aq)   +   3 H2O (l)

 


              se  detaljer i
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1304311


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. februar 2013 af mathon

stofform

                   KBrO3 (aq)    +   5 KBr (aq)   +   3 H2SO4 (aq)     --->    3 K2SO4 (aq)   +    3 Br2 (aq)   +   3 H2O (l)


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. februar 2013 af mathon

ækvivalente                   KBrO3 (aq)   +  5 KBr (aq)  +  3 H2SO4 (aq)    --->   3 K2SO4 (aq)   +   3 Br2 (aq)   +   3 H2O (l)
stofmængder
                  1 mol             5 mol

aktuelle stofmængder     0,000417 mol      0,021007 mol
                                       
dvs
 i molforholdet
                                      1                  50,4        

hvoraf ses
at
                             KBrO3 er i underskud og dermed er den begrænsende faktor


Skriv et svar til: Reaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.