Kemi

Formelle koncentration

24. februar 2013 af klogeågerhjælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

Sidder fast i en opgave som lyder således:

Vis, at den formelle stofmængdekoncentration af mælkesyre i opløsning A er 0,333 M.

Dette får man oplyst:
 

Mælkesyre er den mest fugtgivende AHA. Cleopatra udnyttede allerede for
over 2000 år siden denne fugtgivende effekt ved at bade i mælk. Der
fremstilles en opløsning A af mælkesyre ved at opløse 3,00 g mælkesyre i
demineraliseret vand i en 100 mL målekolbe og fylde op til stregen med vand.
 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. februar 2013 af mathon

  M(mælkesyre) = M(C3H6O3) = sum({3,6,3}*{12.011,1.008,15.999}) g/mol = 92,094 g/mol

    opløst antal mol 

                                    n = (3,00 g) / (92,094 g/mol) = 0,032575 mol

    molaritet
                                    c = n / V  =  (0,032575 mol) / (0,100 L) = 0,326 M

  

 

 

 


Svar #2
24. februar 2013 af klogeågerhjælp (Slettet)

du skriver molekyleformlen for mælkesyre er C3H6O2, går ud fra at du har fundet det fra nettet. Hvis nu jeg sad til eksamen med denne opgave, hvordan skulle jeg så beregne den..

Jeg får jo ikke molekyleformlen opgivet nogle steder?


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. februar 2013 af mathon

     du får ikke eksamensopgaver uden stofformel

 

              mælkesyre er
                                           

                                        OH
                                         |
                                   C - C - COOH
                                2-hydroxy-propansyre

 

                                    C3H6O3


   

     


Svar #4
24. februar 2013 af klogeågerhjælp (Slettet)

Fedt, tak for hjælpen!

 

Derefter skal jeg beregne pH i opløsning A ved 25 grader. Har kun koncentrationen af stoffet, ingen pKs værdi eller noget?


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. februar 2013 af mathon


                       pKs (mælkesyre) = 3,83


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

husk pKs er temperaturafhængig, og pKs angivet i #5 er ved 25oC :)


Skriv et svar til: Formelle koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.