Matematik
funktioner
jeg har et spørgsmål til en opgave om funktioner,
opgaven lyder
der er givet en funktion: f (x) = x3 - 4x
grafen for f (x) afgrænser sammen med førsteaksen en punktmængde, der har et areal.
hvordan bestemmes denne areal,?
jeg har forresten differentieret f (x) til f´(x) = (1/4)x3 - 2x2
Svar #1
04. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
Start med at løse ligningen f(x) = 0 . Punktmængden består af to dele. Man kan benytte, at f(x) er en ulige funktion til at gøre beregningen af punktmængdens areal lidt simplere.
Du har ikke differentieret funktionen f(x) korrekt. Det gør nu heller ikke så meget, for man skal slet ikke bruge den afledede f '(x) i denne opgave. Man skal i stedet finde en stamfunktion ∫ f(x) dx , og rødderne i ligningen f(x) = 0 skal så benyttes som grænser for integralet.
Svar #2
04. marts 2013 af avengers (Slettet)
det vil sige at integralligningen lyder
∫ (x3 - 4x) dx = (1/4)x4 - 2x2 + k
Svar #4
04. marts 2013 af avengers (Slettet)
via nulreglen får jeg rødderne: -2 0g 0
så sætter jeg rødderne ind i integralet
-20 ∫ x(3 - 4x)dx = [1/4 x4 - 2x2] -2 0 = 1/4 (-2)4 - 2*(-2)2 - 1/4(0)4 - 2*(0)2 = -4
er dette, resultatet,?
Svar #5
04. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#4
Nej, det er ikke resultatet. Du har ikke løst ligningen f(x) = 0 korrekt. Ligningen er
x3 -4x = 0 , dvs
x·(x2 - 22) = 0 , eller
x·(x-2)·(x+2) = 0 .
Der er således 3 forskellige rødder , x = -2, x = 0, og x = 2. Læs vejledningen igen i #1 og opstil så et udtryk for punktmængdens samlede areal.
Svar #7
05. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#6
Der gælder, at f(x) ≥ 0 for -2 ≤ x ≤ 0, og at f(x) ≤ 0 , for 0 ≤ x ≤ 2 .
Arealet af punktmængden er derfor
A = -2∫0 f(x) dx + 0∫2 (-f(x)) dx
Da funktionen f(x) er en ulige funktion, er
A = 2 · -2∫0 f(x) dx = 2 · -2∫0 (x3 -4x) dx = 2·[x4/4 -2x2]0-2
= 2·(2·(-2)2 - (-2)4/4)
= 2·22·(2 - 1)
= 8
Skriv et svar til: funktioner
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
