Kemi

Mængde ethanol beregnet ud fra massetabet

04. april 2013 af kakaceee (Slettet) - Niveau: C-niveau

Til et gæringsforsøg anvendes 50,0 g glucose som opløses i 250 mL vand sammen med lidt gær. Kolben vejes ved forsøgets start. Efter nogen tid vejes kolben atter, og massetabet er 20,6 g.

c. Hvor stor mængde ethanol kan der være dannet beregnet ud fra massetabet?

Mit spørgsmål er, om massen af det dannede ethanol bare bliver 50-20,6=29,4 g? Eller skal jeg inddrage de 250 mL vand på nogen måde her...


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. april 2013 af KimT.T. (Slettet)

Opskriv først og fremmest dit reaktionsskema:

C6H12O6 (aq) (+ ADP + Pi) → 2 C2H5OH (l) + 2 CO2 (g) (+ ATP)  

(grunden til at jeg har sat ATP-dannelsen i parantes er, at den umiddelbart ikke har indflydelse i vores problem).

Udnyt faktum, at massen på reaktantsiden skal være lig med massen på produktsiden i et lukket system. I dette tilfælde har vi dog højst sandsynligt ikke tale om et lukket system; gæringsprocessen kræver et udluftningssystem, således at vi kan slippe af med kuldioxiden (der er på gasform), da den ellers vil kunne forsure gæringsmediet. Det betyder, at vi får et massetab, som altså svarer til massen af den dannede CO2.

Omregn nu blot denne masse til stofmængde vha. molar massen for kuldioxid. Vi udnytter herefter forholdet mellem de støkiometriske koefficienter for ethanol og kuldioxid, som er 1:1. Derfor er

n(C2H5OH) = n(CO2

Omregn til sidst stofmængden til masse af ethanol vha. dens molare masse. Det er bemærkelsesværdigt at vide, at denne beregnede mængde er, hvad der minimalt er blevet dannet af ethanol. Noget af kulidoxiden vil blive tilbage i kolben i opløst form:

CO2 (g) → CO2 (aq)

Derfor vil den totale mængde kuldioxid dannet være større end den, som vi umiddelbart kan måle som massetabet af kolben.


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. april 2013 af mathon

CO2's vandopløselighed ved 20 ºC og normaltryk er 0,88 L pr L opløsning

 

                                                    C6H12O6 (aq)    --->    2 C2H5OH (l)   +   2 CO2 (g)
ækvivalente mængder:                  1 mol                            2 mol                2 mol
                                                    180,156 g                   92,138 g           88,018 g
                                                                                            x                    20,6 g


                                             x             20,6 g
                                       ----------- =  ----------- =  0,2340
                                       92,138 g     88,018 g

 

                                               x = 0,2340 • (92,138 g) = 21,6 g

 

                          


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. april 2013 af mathon

   med en - grundet opløst  CO2 - usikkerhed på ca. 0,4 g


Skriv et svar til: Mængde ethanol beregnet ud fra massetabet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.