Matematik

Opgave om harmoniske svingninger

09. april 2013 af AndersKaspersen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle!

Jeg sidder fast i nogle opgaver i matematik (muligvis også lidt fysik) til min SRO om harmoniske svingninger, og kunne godt bruge noget hjælp.


Opgave 1:
 

En Birdie er en lille legetøjsfugl, som er ophængt i en fjeder. Når man trækker ned i fuglen og slipper den, vil den svinge op og ned. Fuglens bevægelse kan tilnærmelsesvis beskrives som en harmonisk svingning.

Fuglen trækkes 10 cm ned i forhold til sin hvilestilling og slippes til tiden t = 0 som vist på figur 1 (vedhæftet). Fuglens bevægelse kan herefter beskrives ved funktionen:

h(t) = 10 * sin(5 * t - π / 2)        t ∈ [0; 6]

hvor t betegner tiden i sekunder og h angiver højden over hvilestillingen målt i centimeter.


a) Tegn grafen for h

b) Bestem tidspunktet, hvor fuglen første gang befinder sig 7 cm over hvilestillingen

c) Bestem de tidspunkter, hvor fuglen bevæger sig med farten |h'(t)| = 40 cm/s for t ∈ [0; 1].

 

Opgave 2:


En harmonisk svingning er givet ved:



g(x) = a * sin(bx),   x ∈ [-2π; 2π]

Hvor a og b er reelle tal.


Grafen for funktionen g er vist på figuren (Figur 2 - vedhæftet).

a) Bestem perioden p

b) Bestem tallene a og b

c) Løs ligningen g(x) = 0

d) Hvordan beregnes monotonoforholdene?

 

Opgave 3:
 

En trigonometrisk funktion er givet ved: f(x) = asin(2x) + d,   ∈ [0; 2π]  og a > 0.

Det oplyses at f(π) = -2 og at maksimum for funktionen f er 0,5.

 

a) Beregn konstanterne a og d

b) Beregn f´(3π / 2)

c) Bestem tangenten i punktet (3π / 2, f(3π / 2))

 

På forhånd tak!

Vedhæftet fil: Figuerer.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Når nu du skriver opgave om harmoniske svingninger, har du vel sat dig så meget ind i emnet, at du også har gjort dig nogle forestillinger om, hvordan opgaverne kan løses?


Brugbart svar (2)

Svar #2
09. april 2013 af Andersen11 (Slettet)


Svar #3
09. april 2013 af AndersKaspersen (Slettet)

#1

Jo, det har jeg da. Men nogle ting har man bare lettere ved end andre. Og dette er ikke en af dem :-)

Men tak for dit svar #2. Så er det kun opgave 1 og opgave 2 jeg sidder og bider negle over.


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

For Opg 1, eksamensopgaven, kan du eventuelt kigge på disse to tråde

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1150812

eller

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1321332

Prøv at søge lidt selv.


Svar #5
10. april 2013 af AndersKaspersen (Slettet)

#4

Jeg takker!

Hvis ikke opgave 2 er behandlet før, kunne det være rart med en forklaring på den også. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Opg 2 drejer sig om at aflæse perioden p og konstanterne a og b af den vedlagte graf.

Det viste interval for x er intervallet [-2π; 2π] , så man kan umiddelbart aflæse, hvad p er.

a er amplituden. b findes af, at når x = p , er bp = 2π .


Skriv et svar til: Opgave om harmoniske svingninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.