Kemi

Bioteknologi/kemi: beregning af stofmængde

29. april 2013 af guimle (Slettet) - Niveau: A-niveau

Normalt kan jeg godt finde ud af at beregne stofmængder, men lige ved denne opgave kan jeg simpelthen ikke finde ud af det. Opgaven er her. Det er opgave 3. Fermentor delopgave c)

Her er også lige linket http://www.emu.dk/gym/fag/bt/uvm/dokumenter/eksamen/tidl_forsoeg/2006-BT-1.pdf 

Håber at der er nogen, som vil hjælpe. Jeg vil meget gerne bede om forklaringer og ikke kun facit(hvis det ikke er for meget besvær), jeg vil jo gerne lære :p


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. april 2013 af KimT.T. (Slettet)

Vi ved, at mængden af base, der er blevet tilsat, udelukkende er blevet brugt til at neutralisere H+-ionerne fra produktionen af lactat og acetat; vi må altså antage, at der er blevet tilsat den ækvivalente stofmængde base til H+-ionerne. Fra metabolismeskemaet ser vi, at for hvert mol lactose, der kataboliseres, dannes 3 mol H+-ioner:

     Lactose → 3 H+

Vi får at vide, at der tilsættes 98,4 g af en 25 % NH3-opløsning; vi skal først og fremmest have bestemt stofmængden af NH3 dette svarer til. Udnyt først masseprocenten til at beregne massen af NH3 i de 98,4 g opløsning og omsæt dernæst den masse til stofmængde via molar masse: 

m(NH3-opl.) = 98,4 g
m(NH3) = (98,4 g · 25 %) / 100 = 24,6 g
Mw(NH3) = 17,031 g/mol
n(NH3) = 24,6 g / 17,031 g/mol = 1,444 mol

Nu kender vi stofmængden af base, der er tilsat til at neutralisere syren; vi skal nu have fundet den ækvivalente stofmængde syre, som vi antager netop svarer til stofmængden af H+-ionerne produceret. Vi kigger på reaktionsskemaet:

NH3 (aq) + H+ (aq) → NH4+ (aq)

Vi ser, at forholdet mellem de støkiometriske koefficienter for NH3 og H+ er 1:1; m.a.o. må det gælde at   

n(H+) = n(NH3) = 1,444 mol

Opgaven lyder dog på at finde stofmængden af lactose, der omsættes af bakterierne til syre; her udnytter vi 1:3-forholdet mellem lactose og H+-ionerne fastsat fra starten af:

n(lactose) = n(H+) / 3 = 1,444 mol / 3 = 0,48 mol


Svar #2
29. april 2013 af guimle (Slettet)

Du er bare den sødeste person jeg har været i kontakt med hele dagen!!! TAK!

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. april 2013 af KimT.T. (Slettet)

Ingen årsag :)


Skriv et svar til: Bioteknologi/kemi: beregning af stofmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.