Kemi

Le Chateliers princip - heterogen ligevægt

23. maj 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL - Niveau: B-niveau

Hej.

 

Først opløser jeg Ca(OH)2 (s) i dem. vand. Derefter titrerer jeg det med HCl.. Hvad har dette med Le Chateliers princip at gøre? Jeg ved bare, at ligevægten indstiller sig løbende, og opløsningen er først efter et stykke tid mættet :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj 2013 af wonk (Slettet)

Le Chateliers princip beskriver, at

"Et ydre indgreb i et system i ligevægt fremkalder en forskydning, der formindsker virkningen af indgrebet."

Sagt på en anden måde: Hvis du har en kemisk ligevægt, og tilsætter mere stof af det du har på højre side, så vil reaktionen gå mod venstre.

Calcium(di)hydroxid er en middelstærk base. Hvad sker der generelt med baser når du opløser dem i vand? Ja, det er noget med en ligevægt - vand indgår.

Tænk så på at du tilsætter en stærk syre. Tænk på hvilken side af ligevægten denne syre repræsenterer. Le Chetaliers princip forudser så, at reaktionen vil gå den modsatte vej :)


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. maj 2013 af mathon

Ca(OH)2 er tungt opløselig i  vand.

 

                                        Ca(OH)2 (s)   <--->   Ca2+ (aq)   +   2 OH- (aq)
 

   med ligevægtsbrøken

                                               Y = [Ca2+ (aq)] • [OH- (aq)]2 = Kop = 3,1·10-5 M3

 

   Ved tilsætning af H3O+ fjernes OH- på højre side, hvorved ligevægten forskydes mod højre
   dvs til fordel for opløsning af Ca(OH)2 (s) og danelse af Ca2+ (aq)  og   OH- (aq).
   Koncentrationen af Ca2+ er derved stadigt stigende, således at

                                               [Ca2+ (aq)] • [OH- (aq)]2 = 3,1·10-5 M3

   men med en stadig mindre OH--koncentration til følge.

 

             


Skriv et svar til: Le Chateliers princip - heterogen ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.