Matematik

Løsning af ligning

05. juni 2013 af Elektro (Slettet)

Hej 

Jeg har lidt problemer med at løse følgende ligning: 2x-4+3/2x=0

Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

Gang ligningen med 2x . Derved fremkommer en 2.-gradsligning i den ukendte (2x) , som så kan løses. Til sidst finder man x ud fra rødderne i 2.-gradsligningen.

(2x -1)·(2x -3) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. juni 2013 af 123434 (Slettet)

Hvordan har du ganget den?


Svar #3
05. juni 2013 af Elektro (Slettet)

hvad er fejlen ved denne udregning?

(2x-1)(2x-3)=22x-4*2x+3

log(22x)-log(4*2x)+log(3)=0

2x*log(2)-(log(4)+log(2x))+log(3)=0

2x*log(2)-(log(4)+x*log(2))+log(3)=0

2x*log(2)-log(4)-x*log(2)=-log(3)

x*log(2)-log(4)=-log(3)

x*log(2)=-log(3)+log(4)

x=(-log(3)+log(4))/log(2)

x=0.415


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. juni 2013 af lfdahl (Slettet)

Du har fejlagtigt (i linie 2) benyttet, at log(a ± b) = log(a) ± log(b). Dette gælder ikke.


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. juni 2013 af mathon

          (2x-4+3/2x)•2x = 02x

          (2x)2 - 4•2x + 3 = 0

med rødderne

          2x = 1   v   2x = 3

hvoraf
          

            x = 0  v   log(2)•x = log(3)

                           x = log(3)/log(2)

           

 

       


Svar #6
05. juni 2013 af Elektro (Slettet)

Tak, jeg kan godt se at mathons argument giver mening, men jeg kan ikke se at jeg fejlagtigt har benyttet mig af at log(a ± b) = log(a) ± log(b) i linje 2


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du går fra linien

22x -4*2x +3 = 0

til linien

log(22x) - log(4*2x) + log(3) = 0

og dette sidste er noget vrøvl.

Man kan ikke af a + b = c     slutte, at  så er      log(a) + log(b) = log(c)  . Det er en hjemmestrikket regel (bortset fra, at log(0) slet ikke er defineret).

Benyt i stedet nulreglen på den faktoriserede ligning

(2x -1)·(2x -3) = 0

til at slutte, at

2x = 1     eller     2x = 3     ,    hvoraf man får

x = 0       eller x = log(3) / log(2)


Skriv et svar til: Løsning af ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.