Matematik

Differentialligning uden hjælpemidler

08. august 2013 af Brusebad (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg skal til sygeeksamen i matematik A på onsdag, i den forbindelse er jeg stødt på en opgave som jeg ikke ved hvordan jeg skal løse. Opgaven lyder:

Bestem det andengradspolynomium P der tilfredsstiller differentialligningen.

2x•P'(x)=P(x)-2x2+1


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. august 2013 af peter lind

Sæt p(x) = a*x2+bx+x

Find p'(x)

sæt dette ind i differentialligningen. Det giver en ligning til bestemmelse af a, b og c


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. august 2013 af LubDub (Slettet)

se


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. august 2013 af LubDub (Slettet)

#2 rettet

se


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. august 2013 af LubDub (Slettet)

Lettere variant (ligesom #1 forklarer)

se

 


Svar #5
08. august 2013 af Brusebad (Slettet)

Fedt, tak for hjælpen begge to. LubDub eftersom det er uden hjælpemidler er det særligt den sidste metode jeg finder anvendelig, tak for de fine dokumenter :).


Svar #6
09. august 2013 af Brusebad (Slettet)

Hej LubDub, jeg har kigget lidt på dine forskellige løsninger. Det ser ud som om, at du har sagt at de forskellige led der indeholder de samme ukendte er lig hinanden, det ville være fedt hvis du kunne forklare hvorfor man må det? / regnereglerne bag :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Der er tale om at bestemme en funktion (et 2.-gradspolynomium), der tilfredsstiller differentialligningen. Indsætter man en løsning p(x) i differentialligningen, skal funktionen 2x·p'(x) være lig med funktionen p(x) -2x2 +1 . At to funktioner er lig med hinanden betyder, at deres funktionsværdier stemmer overens for samtlige værdier af x. Man benytter her, at to polynomier af samme grad stemmer overens, hvis og kun hvis deres koefficienter er ens.

Indsætter man et polynomium p(x) = ax2 + bx + c i differentialligningen, får man på venstre side

2x · p'(x) = 2x · (2ax + b) = 4ax2 + 2bx

og på højre side

p(x) - 2x2 +1 = ax2 + bx + c -2x2 +1 = (a -2)x2 + bx + (c+1)

Sammenligner man nu de to resulterende polynomier på hver side, får man, at deres koefficienter skal stemme overens, dvs. der skal gælde

4a = a-2 ,

2b = b ,

0 = c+1 , dvs

a = -2/3 ,  b = 0 ,  c = -1 .

Det 2.-gradspolynomium, der er løsning til differentialligningen, er derfor

p(x) = -(2/3)·x2 -1

I dokumentet vedlagt i #4 er der en tastefejl til sidst.


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. august 2013 af LubDub (Slettet)

       ja det var du ret i Andersen :)


Svar #9
09. august 2013 af Brusebad (Slettet)

# 7
 

Tak, det var en meget fin forklaring!


Skriv et svar til: Differentialligning uden hjælpemidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.