Fysik

Krafterne på en bold

03. september 2013 af Gandhara (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal formulerer et analystisk spørgsmål i fysik ang. jævn cirkelbevægelse og kræfter.

Der slås til en bold, som er forbundet til en pind, med 2m lang snor (der er tale om en jævn cirkelbevægelse).

Vinklen mellem snoren og pinden er 40 grader.

I den cirkel som bolden bevæger sig, er radius lig med 1,4m.

Boldens masse er lig med 95g.

Derfor vil jeg gerne bestemme tyngdekraften, centripetalkraften, og særligt snorkraften.

Tyngdekraften har jeg bestemt til at være: Fg=0,095kg * 9,82 m/s2= 0,933N

Centripetalkraften, mener jeg, skal være Fcentrip.=m*(v2/r) (jeg har regnet hastigheden ud fra tidligere formuleret opgave, til at være 8m/s).

Hvad bliver så snorkraften? Jeg tror jeg skal bruge vinklen.

(Jeg har vedhæftet et billede for at gør det overskueligt + vektorer)

OBS! på billedet skal vektor for snorkraft vende samme retning som centripetalkraft.

Vedhæftet fil: Unavngivet.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. september 2013 af peter lind

Opløs snorekraften i vandret og lodret retning. Den vandrette del skal give centripetalkraften. Den lodrette del skal modvirke tyngdekraften og skal derfor være lige så stor men modsat rettet


Svar #2
03. september 2013 af Gandhara (Slettet)

Ja, det var tyngdekraft og centripetalkraft. Hvordan beregnes snorkraft? skal vinklen bruges?


Skriv et svar til: Krafterne på en bold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.