Fysik

HURTIG HJÆLP TIL FYSIKOPGAVE

07. september 2013 af skoleerfed (Slettet) - Niveau: B-niveau

I denne opgave skal du beregne den maksimale hastighed af elektronerne i et fjernsynsbilledrør. Elektronerne accelereres af en spændingsforskel U af størrelsen U = 15 kV. Tabet i elektrisk potentiel energi bliver omdannet til kinetisk energi. Derfor gælder, at:

½*me*v2=-e*U

Her er me elektronens masse og v er dens hastighed efter accelerationen.

Beregn den hastighed elektronerne har lige før de rammer fjernsynsskærmen:


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2013 af mathon

             
                     ½•me•v2 = e•U              indsæt værdierne for me, e  og U


og løs den fremkomne ligning med hensyn til v

                    

                    


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. september 2013 af mathon

eller
                                                             v = √(2•e•U)/me)

e = 1,60218·10-19 C
U = 15000 J/C
me = 9,10939·10-31 kg

     J = kg·m2/s2
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. september 2013 af mathon

enheder
                         [e]•[U] = C•V = C•J/C = J = kg·m2/s2

                         [e]•[U] / [m] = kg·m2/s/ kg  = m2/s2  = (m/s)2


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. september 2013 af mathon


                                                             v = √(2•e•U)/me)

e = 1,60218·10-19 C
U = 15000 J/C
me = 9,10939·10-31 kg

     J = kg·m2/s2
 

        v = √(2•e•U)/me) = (2•e•U)/me)0,5 = (2•(1,60218·10-19 C)•(15000 J/C))/(9,10939·10-31 kg))0,5 =

                                                                                                                                7,264·107 m/s


Skriv et svar til: HURTIG HJÆLP TIL FYSIKOPGAVE

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.