Fysik

Jævn cirkel bevægelse

20. september 2013 af Linnese (Slettet)

Jeg har fået denne opgave, og jeg er lidt i tvivl om, hvordan den skal løses.

Hubble teleskopet kredser om jorden, med omløbstiden 93,6 minutter, beregn afstanden til jordoverfladen. 


Svar #1
20. september 2013 af Linnese (Slettet)

Jeg ved der er tale om en jævn cirkel bevægelse, eller er det en antagelse?

Og gravitationskraften på jorden fra månen og gravitationskraften på månen fra jorden er lige stor og modsat rettet, pga. Newtons 3. lov, men hvorfor gælder Newtons 3. lov her?

Og ved at løse ligningen:
(m·4π2·r)/T2=G(mmåne·mjord)/r2

Så kan r beregnes, da massen af jorden og månen kan slås op. Men er det massen af jorden eller månen, som skal bruge i det før lighedstegnet?


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. september 2013 af mathon




                                                              a = [ (G • M • T2) / (4π2) ]1/3

    

   a = middelafstanden til Jorden
   G = 6,67259·10-11 m3/)kg·s2)
   M = 5,976·1024 kg
   T = 5616 s


Svar #3
20. september 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak! Kan du også hjælpe mig med mine spørgsmål i #1?


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. september 2013 af peter lind

Du behøver ikke kendskab til månen. Det er tyngdekraften der skal give den nødvendige centripetalkraft så der gælder m*v2/r = G*m*M/r2   Her kan du evt. bruge at G*M/R2 =g = tyngdeaccellerationen på ordoverfladen. R er ordens radius. r er afstanden fra jordens centrum til Hubble teleskopet

Den formel du bruger holder ikke og der er ike brug for Newtons tredje lov. Du har kun brug for jordens masse eller alternativt tyngdeaccelerationen på jordens overflade


Svar #5
20. september 2013 af Linnese (Slettet)

Men jeg vil gerne bruge formlen i #1, men jeg ved ikke, om det er massen af månen eller jorden, som skal anvendes før lighedstegnet, hvis det er månens, så går den jo ud med månens masse på den anden side af lighedstegnet, tilsvarende, hvis det er jordens, som skal bruges.


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. september 2013 af peter lind

Du kan ikke bruge formlen i #1. Det der skal stå i parentesen er massen af jord*masse af teleskopet


Svar #7
20. september 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak!


Skriv et svar til: Jævn cirkel bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.