Matematik

fast timetal

06. oktober 2013 af en29

Hej,

Jeg er i gang med en matematik aflevering (som skal afleveres i morgen) og er kommet til en opgave (3.e), som jeg har et par problemer med.

Jeg har to funktioner fra to teleselbskaber:

f(x)=0,75x+129 <-- 4 taletimer inkluderet 
g(x)=0,79x+99 <-- 3 taletimer inkluderet

Jeg ved, at jeg skal lave en stykkevis funktion og sætte det ind i et kordinatsystem, men hvordan skal denne funktion se ud og hvorfor?

Spørgsmålet i opgaven lyder;

I spørgsmålene ovenfor er der ikke taget højde for at der er et fast timetal med i abonnementerne hver måned. Hvilken indflydelse har det på de to grafer hvis dette indregnes?

Opgaven er vedhæftet

Vedhæftet fil: teleselskaber.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2013 af Drunkmunky (Slettet)

Du har at x er taletiden.

Kig på funktionen for f(x).

Du har at de første fire timer er inkluderet for 129. Altså er f(x)=129 når x=[1,4].

Men når x er større end 4, så vil f(x)=0.75x+129, altså når x>4.

Så når du skal indtegne dette i et koordinatsystem, så skal du bare for de første 4 timer tegne en lige linje ved f(x)=129, og derefter 129+0.75x.

tilsvarende for g(x).

Håber det blev lidt klarere.


Svar #2
06. oktober 2013 af en29

Hvad mener du med når x=[1,4]?

Det er desværre ikke helt det jeg skal have svar på.

Jeg skal lave en stykkevis funktion også kladet en "gaffelforskrift".

Jeg har fået mig fortalt gaffelforskfriften for disse funkter er (vedhæftet billede).

De 240 er de fire timer regnet om i minutter og 180 er de 3 timer regnet om i minutter. Men jeg vil gerne vide hvorfor der skal stå -51 og i den anden forskrift - 43,2.

Vedhæftet fil:gaffelforskrift.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. oktober 2013 af 123434 (Slettet)

Skal du ikke bare sætte 4 ind i f(x)=0,75x+129?


Svar #4
06. oktober 2013 af en29

Nej, det troede jeg også først.

Man skal ikke kun finde ud af for eksempel er person der snakker x<4 timer taletid. Men også for en der snakker mere end de inkluderede 4 timer. 


Skriv et svar til: fast timetal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.