Fysik

Teori i transformation

11. oktober 2013 af mariamannemar (Slettet) - Niveau: 9. klasse

hjælp! Jeg har lige set at min lærer har lagt dette ud på vores inta, men hvordan skal jeg skrive det?

Teori

Her skal I skrive noget om hvordan en transformator virker, og hvilke to principper den bygger på (elektromagnetisme og induktion). Desuden skal I komme ind omkring transformerligningen, og forholdet mellem primær/sekundær spænding kontra primær/sekundær spænding.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. oktober 2013 af hesch (Slettet)

Transformerligning:   Er det  4,44 * f * N* A* B  du mener ?

Eller er det   N1 / N2 = U1 / U2  ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. oktober 2013 af hesch (Slettet)

N1 og N2 er vindingstallene på primær og sekundærviklingen.

N1 / N2 = U1 / U2    =>

U2 = U1 * N2 / N1

Den magnetiske flux gennem en vikling med N vindinger frembringer en elektrisk spænding der er proportional med  N * Ψ, hvor ψ er fluxen.

Der går den samme flux gennem begge viklinger, hvorfor spændingen over dem er propotional med N.

U = 4,44 * f * N * A * B   anvendes til at optimere udnyttelsen af transformeren. Det er ikke ligegyldigt om

N1, N2 =   50 hhv. 10 vindinger  eller  200 hhv. 40 vindinger.

Hvis fluxen gennem transformeren bliver for stor eller for lille, bliver transformeren unødigt varm.


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2013 af mathon

med transformerligningen
menes vist
                                                   Up • Ip  =  Us • Is          for en ideel tranformation


Skriv et svar til: Teori i transformation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.