Biologi

AB0 systemet

14. oktober 2013 af Elena93 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej jeg håber jeg kan få noget hjælp :)

Blodtype systemet AB0 er karakteriseret ved tre alleller: A, B og 0. A og B er codominante og dominerer begge over 0 allellen, der er recessiv.

1) Hvilke genotyper findes indenfor AB0 systemet, og hvilke fænotyper giver de anledning til?

Blandt spaniere er frekvensen af A allellen p = 0.32, frekvensen af B allellen q = 0.07, og frekvensen af 0 allellen r = 0.61.

2) Beregn hyppigheden af fænotyperne. Hvilke antagelser har du gjort?

 Blandt peruvianske indianere er p = 0, q = 0 og r = 1.

3) Beregn fænotypehyppighederne blandt peruvianske indianere.

 Perus befolkning består af delvist etnisk adskilte populationer af indianere, europæere, afrikanere og asiater.

4) Hvad mener du om at anvende Hardy-Weinberg ligevægt på genetiske data fra Perus population i sin helhed? Begrund dit svar.

5)  Hvad kan være forklaringen på de forskellige allelhyppigheder mellem spaniere og indianere. Giv mindst 2 mulige forklaringer. 

Tak for hjælpen på forhånd ;)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. oktober 2013 af Dulugtergrimt (Slettet)

Egne bud?

Brugbart svar (0)

Svar #2
27. oktober 2013 af moskio2000 (Slettet)

Opgave 1)

Du kan være:
- Genotype: AB  => fænotypen =AB
- Genotype: A0  => fænotype A
- Genotype AA => fænotype A
- Genotype B0 => fænotype B
-  Genotype BB => fænotype B
- genotype 00 => fænotype 0

opgave 2)

Jeg har antaget, at der er tale om Hardy-weinberg-ligevægt, hvilket forudsætter:
- At der er panmixi.
- At der er tale om en stor befolkningsgruppe, herunder udelukker genetisk drift og founder-effet.
- At der ikke er nogen selektionsforstyrrelser
- At der ikke er ændring af mutationsraten
- at der ikke er nogen migrationsforstyrrelser (dvs. indblanding af nye alleler)....

Sansynligheden for at at få fænotyperne:
AB => genotypen AB => 2*p*q =2*0,32*0,07 =4,48%
A => genotyperne A0 og AA => 2*p*r + p*p = 49,28
B => genotyperne B0 og BB => 2*q*r+ q*q = 9,03 %
0 => genotypen  00 => r*r = 37,21%

opgave 3)

Fænotypen
AB = 0%
A = 0%
B = 0%
O  = 100 %

opgave 4)

Da det ser ud som om at Perus befolkning er en sammensat befolkning, vil hardy-weinberg-ligevægten ikke være indstillet før om mange generation, hvis der altså er panmixi, hvilket man i den tidligere opgave, formodenligt kan konkludere, at der ikke er! .

opgave 5)
Hos indianerne er der er assortative mating. dvs. indianerne finder sammen med andre indianer.

Hvis du har endnu et bud på opgave 5, så vil gerne vide det, har selv problemer med den :D


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. oktober 2013 af moskio2000 (Slettet)

Måske kan et svar til opg. 5 være

At der har indstillet sig ligevæt hos  spanierne, men ikke parus'erne


Skriv et svar til: AB0 systemet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.