Fysik

Afstanden til Krabbetågen

15. oktober 2013 af Bryno (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Krabbetågen som kan ses med et lille teleskop, er resultatet af en supernovaekplosion. Alle dele af tågen bevæger sig væk fra eksplosionscentret med farten 1.18*106 m/s. Vinklen hvormed Krabbetågen i dag ses fra Jorden, måles i dag til 0.083o. Den supernovaeksplosion som frembragte Krabbetågen bæev observeret af kinesiske astronomer i 1054. Man kan regne med, at Krabbetågen siden da har udvidet sig med konstant fart.

- Bestem afstanden fra Jorden til Krabbetågen.

Jeg sagde 2014-1054=960 år. Dvs. 960 lysår = 9.1*1018 m. Men dette er forkert ifølge facitlisten. Jeg ved ikke hvad jeg skal bruge udvidelsesfarten til (da den er så lille sammenlignet med c). Og hvad skal jeg bruge vinklen til? Jeg håber I kan hjælpe mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. oktober 2013 af peter lind

Af hastigheden hvormed tågen udvider sig kan du finde hvor langt der er fra centrum til kanten. Lav en tegning med jorden og den udvidede Krabbetåge, Forbindelsen fra jorden til Krabbetågens kanter og rabbetågens diameter danner en ligebenet trekant, hvor du kender topvinklen og grundlinjen. Brug dette til at finde højden i treanten = afstanden til Krabbetågens center


Svar #2
15. oktober 2013 af Bryno (Slettet)

#1

Det har jeg gjort. Det giver mig samme resultat. Hvad gør jeg forkert?


Svar #3
15. oktober 2013 af Bryno (Slettet)

Peter lind.

En af benene har længden 960 lysår. Halvdelen af basen er 1.18*10^6 m/s * 960 år * 31557600 s/år. Jeg bruger pythagoras til at finde højden. DET GIVER DET SAMME RESULTAT SOM I #0. HVAD GØR JEG FORKERT?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. oktober 2013 af peter lind

Benene har ikke længden 960 lysår.Går du ud fra det får du automatis afstanden 960 lysår da benene og højden er meget nær ens Jorden var meget langt væk fra eksplosionen, da den fandt sted. Den eneste afstand du kender er bredden af Krabbetågen. Desuden skal du bruge at topvinklen er  0,083º


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. oktober 2013 af SuneChr

# 3   Prøv at sætte nogle mål på tegningen.


 

Vedhæftet fil:SP 1510131631.PNG

Svar #6
15. oktober 2013 af Bryno (Slettet)

Ok. Dvs. 

Radius af Krabbetågen er 1.18*106 m/s * 960 år *31557600 s/år = 3.575*1016 m. Jeg kender den modsatte side, men ønsker den hosliggende. Dvs. [3.575*1016 m] / [tan(0.083/2)] = 4.94*10^19 m ≈ 5220 lysår.

Det ser mere rigtigt ud. Tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. april 2014 af Davinci96 (Slettet)

Hej jeg sider med samme opgave, og kan godt følge jer, det meste af vejen. Det jeg ikke kan forstår er hvordan fandt/regnede du dig frem til farten. Det kunne være virkelig dejligt, hvis i kunne hjælpe. Eller bare hvilken formel du brugte? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. april 2014 af peter lind

Hvilken fart ? Der spørges ikke om nogen fart og farten som krabbetågen udvider sig med er givet i opgaven


Skriv et svar til: Afstanden til Krabbetågen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.