Matematik

Vektorer opg.2007 og 2009

03. november 2005 af celgrun (Slettet)
Hey

Jeg har ret mange problemer med nedenstående opgaver. Det kunne være rart hvis nogle vil hjælpe mig lidt.


Opg 2.007 i 1 årigt a-niveau: Om to vektorer, vektor a og vektor b, gælder at LÆngden af vektor a=3 , længden af vektor b=5 og vinklen(vektor a,vektor b)=60. Beregn Længden af vektora - vektorb. Her har jeg fået det til at blive 34. Så skal jeg finde vinklen mellem vektor a og vektor a-vektor b. Derefter skal jeg bestemme tallet t, således at vektoren a -t*vektor b er vinkelret på vektor a

Opg 2009: I et koordinatsystem er givet vektoren a= 2 over -3 . Om en vektor b oplyses at vektor a*vektor b=4 og vektor a*vektor hat b=-19.
Betsem koordinatssættet for vektor b

Håber det er til at forstå. Kan ikke finde ud af at lave pilen over eks a derfor skriver jeg vektor a osv.
På forhånd tak

Svar #1
03. november 2005 af celgrun (Slettet)

Slet ik nogle der har tid til at kigge lidt på det?

Brugbart svar (0)

Svar #2
03. november 2005 af Epsilon (Slettet)

Tjo, lidt initiativ ville være på sin plads. Forklar hvilke overvejelser du har gjort dig.

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. november 2005 af GogO (Slettet)

den første opgave får jeg nu engang den første til sqr(19)
brug den her formel:
|a-b|= sqr(|a|^2 + |b|^2 - 2ab) = sqr(19)
den anden hvad er det helt præcist du ikke fatter?

Brugbart svar (0)

Svar #4
03. november 2005 af GogO (Slettet)

ups fejl: |a-b|= sqr(|a|^2 + |b|^2 - 2ab*cos(a,b)) = sqr(19)

Svar #5
03. november 2005 af celgrun (Slettet)

Nå ja. Ville også ha skrevet lidt ned om hvad jeg selv havde fundet ud af men, glemte at skrive det ned.
Opg 2007
I spørgsmål a) Her har jeg fået det til 34 ved hjælp af pythagoras sætning. Er det rigtigt?
b) Her vil jeg bruge formlen
cos(v)= (vektor a*vektor (a-b))/(længden vektor a*længden vektor a-b)) Her er problemet bare at jeg jeg mangler koordinaterne til tælleren så jeg kan beregne skalarproduktet
c) Her har jeg ingen anelse...

opg 2009:
Her drejer det sig vel om at løse en ligning med to ubekendte... kan bare ikke lige finde ud af hvordan jeg får det gjort.

Håber at nogle nu vil give mig at puf i den rigtige retning.

Svar #6
03. november 2005 af celgrun (Slettet)

#4 Det kan jeg godt se.. jeg havde fået det til 34, men det var fordi jeg havde tænkt den var retvinklet, men det er jo først senere i opgaven... Nå men de andre vil stadig være rat at få lidt hjælp til

Brugbart svar (0)

Svar #7
03. november 2005 af Epsilon (Slettet)

#4:
Ikke noget med 'ab'. Cosinusrelationen udsiger, at

|a-b|^2 = |a|^2 + |b|^2 - 2|a||b|*cos(v)

Men ellers er det korrekt, at |a-b| = sqrt(19).

#5:
Opgave 2.007

ad b)
Vink: a*(a-b) = |a|^2 - a*b.

ad c)
Hvilken betingelse er både nødvendig og tilstrækkelig for, at to vektorer i planen er ortogonale (vinkelrette)?

Opgave 2.009
Lad b = [b_1,b_2], opskriv de to ligninger, som vektor b vides at opfylde, og løs efterfølgende ligningerne med hensyn til b1 og b2.

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #8
03. november 2005 af HorseRider (Slettet)

Hej, vil bare sige at begge opgaver 2007 og 2009 er under opgaver...

bare søg på 2007, og den fremkommer!!

Skriv et svar til: Vektorer opg.2007 og 2009

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.