Matematik

korteste stige op ad hus...

21. oktober 2013 af MattW (Slettet) - Niveau: B-niveau

Se billedet, er lidt lost for at være helt ærlig..

Vedhæftet fil: stige.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2013 af SuneChr

Anvend de ensvinklede og retvinklede trekanter.
Opstil stigens længde som funktion af x .
Find minimum for denne funktion ved differentiation.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. oktober 2013 af SuneChr

Måske du også får stigens længde   til

         ?

Løs nu


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er helt korrekt, men det er måske nemmere at betragte størrelsen

L = λ2 = (x+1)2 + 4(x+1)2/x2 ,

og så løse ligningen  dL/dx = 0 .

Funktionerne L og λ har samme minimumspunkt. Finder man minimum for L, kan man derfor let finde minimum for λ .


Svar #4
21. oktober 2013 af MattW (Slettet)

Forstår det ikke, undskyld, men forstår det slet ikke :(


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

 #4

Forstår du ikke, at der er tale om to retvinklede ensvinklede trekanter? En lille trekant med kateterne x og 2m, og en større trekant med kateterne (x+1m) og for eksempel y, og benytter man Pythagoras på den sidste trekant, får man en relation mellem x, y og stigens længde λ , som er hypotenuse i den store trekant. Så har man

x/2 = (x+1)/y , og

(x+1)2 + y2 = λ2 ,

hvoraf ligningen i #3 fremkommer.


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. oktober 2013 af SuneChr

# 5
Så er det jo spørgsmålet, om

Arbejdstilsynet logo

godkender stigens minimal-længde og dén vinkel, den danner med underlaget.


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, på dét punkt kommer man nok i klammeri med reglerne, men muren kan vel gøre det ud for en ekstra understøttelse.


Skriv et svar til: korteste stige op ad hus...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.