Kemi

pH ved titrering

22. oktober 2013 af Cecillie95 (Slettet) - Niveau: A-niveau

0,6297 g arsensyrling (H3AsO3 er en dihydron syre, men kan i denne opgave regnes som monohydron med Ks = 5,1*10-10 M) opløses i vand, så det samlede rumfang bliver 250 mL

a) Beregn stofmængdekoncentrationen af arsensyrling

- Den har vi fået til 0,0199 mol

20,00 mL af syreopløsningen titreres med 0,0100 M Ca(OH)2

b) Beregn pH når der er tilsat 15 mL Ca(OH)2

- Det er denne, der volder os problemer!
Vi har prøvet at lave en titreringsanalyse, men når det gælder forhold og det afstemte reaktionsskema, går vi i stå...


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2013 af 012343210

H3AsO3 + OH- -> H2AsO3- + H2O

I skal regne ud hvor stor stofmængde i har af OH- og så skal i finde ud af hvor meget reaktion der har forløbet dvs. hvor meget H3AsO3 i har tilbage og hvor meget H2AsO3- i har fået dannet. Derefter udregner i pH ud fra pufferligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. oktober 2013 af mathon

M(H3AsO3) = sum({3,1,3}*{1.008,74.922,15.999}) g/mol = 125.943 g/mol

a)

                         n(H3AsO3) = (0,6297 g) / (125,943 g/mol) = 0,005 mol

                         [H3AsO3] = (0,005 mol) / (0,250 L) = 0,020 M

.

b)

.
20,00 mL af syreopløsningen
"indeholder" (som monoprot syre)
med

                                                  (0,020 L) • (0,020 mol/L) = 0,0004 mol hydroner

15 mL 0,0100 M Ca(OH)2
frigør
                                                  2 • (0,015 L) • (0,0100 mol/L) = 0,0003 mol OH-

der resterer en 35 mL opløsning, som bortset fra Ca2+-ionerne
indeholder
                         0,0001 mol H3AsO3   og   0,0003 mol H2AsO3 --ioner

dvs en pufferopløsning
med
                                   pH = pKs + log(nb/ns)

                                  pH = 9,3 + log(0,0003 / 0,0001) = 9,3 + log(3) = 9,8


 


Skriv et svar til: pH ved titrering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.