Fysik

Kraften mellem protoner

04. november 2013 af AndreaasQ (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej Studieportalen!

Jeg har et spørgsmål der lyder på, 

Udregn kraften mellem to protoner, som er placeret 2,0 cm fra hinanden og vis på en tegning, hvilken retning kraften på de to protoner har. 

Jeg har udregnet det således: 

F = kc*(q1*q2)/(r2)

   = 8,99*109 (N*m2)/n2*(1,602*10-19C*1,602*10-19?C)/(0,02m)2

    = 5,77*10-27 N

Jeg er pænt meget i tvivl om det er rigtigt og hvordan jeg skal vise på en tegning, hvilken retning kraften har? 

Please help. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

Dit resultat er 2 størrelsesordener forkert. Man finder

F = 5,77·10-25 N .

Bemærk at protonerne begge har en positiv ladning. De frastøder derfor hinanden.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. november 2013 af mathon

sæt den ene proton p1  i koordinatsystemets begyndelsespunkt

        kraften fra p1 på p2

                                     kc·(q1·q2)  
                         F1,2 =  ------------ •  OP1
                                      |OP1|3         
 

        kraften fra p2 på p1
                                      kc·(q1·q2)  
                         F2,1 =  - ------------ •  OP1
                                        |OP1|3         


Svar #3
04. november 2013 af AndreaasQ (Slettet)

Mange tak for svaret. 

Ja, det havde jeg bemærket. Dette vil også sige at de frastøder hinanden, hvis jeg ikke tager fejl. Men hvordan skal det tegnes, så det er det man viser? 


Skriv et svar til: Kraften mellem protoner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.