Kemi

Ligevægt. Beregning af ligevægtsblandings sammensætning

25. november 2013 af Lektiefreak1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Vi betragter ligevægten:

                      N2O4 (g)        2 NO2 (g)                         Kc = 0,0032 M (20°C)

Vi lukker N2O4 ind i en beholder, så koncentrationen af stoffet er 0,0200 M. Temperaturen fastholdes på 20 °C. Beregn ligevægtsblandingens sammensætning.

nogle der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. november 2013 af mathon

  
                                                       N2O4 (g)   <--->   2 NO2 (g)
    ligevægtskoncentrationer         (0,0200 M) - x              2x                              x < 0,0200 M


                                          [NO2]2
                                        ----------- = 0,0032 M
                                         [N2O4]

.

                                                (2x)2
                                        ----------------- = 0,0032                                     uden enheder
                                         (0,0200 - x)

.         

                                        4x2 =  0,0032 • (0,0200 - x)

                                            x ≈ 0,00362

                                       

                                                 N2O4 (g)               NO2 (g)
ligevægtskoncentrationer       0,01638 M         0,007240 M

                                                                                
                       


Svar #2
25. november 2013 af Lektiefreak1 (Slettet)

Tusinde tak!
Men hvordan kommer du frem til:
N2O4 (g) NO2 (g)
ligevægtskoncentrationer 0,01638 M 0,007240 M

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. november 2013 af mathon

                                                       N2O4 (g)   <--->   2 NO2 (g)
    ligevægtskoncentrationer         (0,0200 M) - x                2x                               x = 0,00362


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. november 2013 af mathon

                                                      N2O4 (g)                 NO2 (g)
    ligevægtskoncentrationer         (0,0200 M) - x                2x                               x = 0,00362 M


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. juli 2020 af Mushface

x - beregnes ud fra en andengradsligning.


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. juli 2020 af mathon

\small \begin{array}{llll} \textup{Andengradsligningens}\\ \textup{detaljer:}\\& \begin{array}{llll} 4x^2=0.0032\cdot (0.0200-x)\quad 0<x<0.0200\\\\ 4x^2=6.4\cdot 10^{-5}-0.0032x\\\\ 4x^2+0.0032x-(6.4\cdot 10^{-5})=0\\\\ x^2+0.0008x-0.000016=0\\\\\textup{korrektion for tastefejl }\\ \textup{i }\#1\textup{:} \\\\x=\frac{-0.0008+\sqrt{0.0008^2-4\cdot 1\cdot (-0.000016)}}{2}\\\\ x=0.003\mathbf{{\color{Red} 6}}2 \end{array}\\\\ \\\\ \textup{ligev\ae gtskoncentrationer:}\\& \begin{array}{c|c} N_2O_4&NO_2\\\hline 0.01638\;M&0.007240\;M \end{array} \end{array}


Skriv et svar til: Ligevægt. Beregning af ligevægtsblandings sammensætning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.