Matematik
Volumen ved rotation om akser
Hej alle,
jeg føler mig fuldstændig fortabt i forhold til disse opgaver, håber at nogen kan hjælpe mig i gang.
Opgave 1: Lad f(x)= -x^2 + 5x
Området M is defineret af: M=((x,y):0<x<4 og 0<y<f(x))
(I mangel på et en korrekt dansk oversættelse)
a) Find the volume of the solid generated by revolving the region M about the x-axis?
b) Find the volume of the solid generated by revolving the region M about the y-axis?
Opgave 2: Region M er defineret af grænserne af line y=x og parablen y=x^2-2x
a) Find the volume of the solid generated by revolving the region M about the x-axis?
Opgave 2b: Lad f(x)=x and lad g(x)=4-(1/2)x^2. Området M er defineret af:
M=((x,y): x>0 og f(x)<y<g(x))
a) Find arealet af M
b) Find the volume of the solid generated by revolving the region M about the y-axis?
Jeg synes desværre at det engelske læsestof jeg har om emnet er knap så godt, så eventuelle forslag til danske hjemmesider hvor jeg kan læse mig til dette er også kærkommen.
Svar #1
01. december 2013 af Andersen11 (Slettet)
Benyt
Vx = π · a∫b (f(x))2 dx
Vy = 2π · a∫b f(x)·x dx
Svar #2
01. december 2013 af mathon
Opgave 1:
a)
Vx = π · 0∫4 (-x2 + 5x)2 dx = π • 0∫4 (x4- 10x3 + 25x2) dx = π•[(1/5)x5 - (5/2)x4 + (25/3)x3]04 =
π •43• ((1/5)·42 - (5/2)·4 + (25/3)) = 64π • ((48/15) - (150/15) + (125/15)) = 64π • (23/15) =
(1472/15)•π
.
b)
Vy = 2π · 0∫4 x•(-x2 + 5x) dx = 2π · 0∫4 (-x3 + 5x2) dx = 2π • [-(1/4)x4 + (5/3)x3]04 =
2π • 43 (-(1/4)·4 + (5/3)) = 128π • (-(3/3) + (5/3)) = 128π • (2/3) = (256/3)·π
Svar #4
04. december 2013 af mathon
foranlediget af
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1416579
Opgave 2:
grafskæringer beregnes
af
x2 - 2x = x
x2 - 3x = 0
x(x - 3) = 0
x = 0 v x = 3
da
x ≥ x2 - 2x for x ∈ [0;3]
har du for en drejning på 360º om x-aksen
voluminet af Vx af M:
Vx = π•0∫3(x - (x2 - 2x))2 dx = π•0∫3(3x - x2)2 dx = π•0∫3(9x2 - 6x3 + x4) dx =
π · [3x3 - (3/2)x4 + (1/5)x5]03 = π • (3·33 - (3/2)·34 + (1/5)·35) =
π • 81 • (1 - (3/2) + (3/5)) = π • 81 • (10 - 15 + 6)/10 = π • 81 • 1/10 = 8,1·π
Svar #5
04. december 2013 af ViviKim (Slettet)
Av - tusind tak ! Det skulle godt nok have været om y-aksen, men det er jo min egen fejl, at jeg har fået skrevet noget forkert :/
Svar #6
04. december 2013 af mathon
Opgave 2 korrigeret for ændring af omdrejningsakse
har du for en drejning på 360º om y-aksen
voluminet af Vy af M:
Vy = 2π•0∫3x•(x - (x2 - 2x)) dx = 2π•0∫3x•(3x - x2)) dx = 2π•0∫3(3x2 - x3)) dx =
2π•[x3- (1/4)x4]03 = 2π•(33- (1/4)·34) = 2π•27·(1-(3/4)) = 2·27π·(1/4) = (27/2)·π
Svar #7
04. december 2013 af mathon
foranlediget af
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1416579
Opgave 2b:
f(x) = x g(x) = 4 - (1/2)x2
skæring for x > 0:
x = 4 - (1/2)x2
2x = 8 - x2
x2 + 2x - 8 = 0
x = 2
for x ∈ [0;2] er g(x)≥f(x)
hvorfor
arealet af M
er
A = 0∫2(g(x)-f(x))dx = 0∫2(4 - (1/2)x2 - x)dx = [4x - (1/6)x3 - (1/2)x2]02 =
4·2 - (1/6)·23 - (1/2)·22 = 8 - (4/3) - 2 = 6 - (4/3) = 4 + (6/3) - (4/3) = 42/3
.
Voluminet Vy af A roteret 360º om y-aksen:
Vy = 2π · 0∫2x·(4 - (1/2)x2 - x)dx = 2π · 0∫2(4x - (1/2)x3 - x2) dx =
2π · [2x2 - (1/8)x4 - (1/3)x3]02 = 2π · (2·22 - (1/8)·24 - (1/3)·23) = 16π · (1 - (1/4) - (1/3)) =
16π · ((12 - 3 - 4)/12) = 16π · (5/12) = (20/3)·π
Svar #8
05. december 2013 af ViviKim (Slettet)
TUSIND TUSIND TAK !
Jeg har et stort svagt punkt her og ved da hvad jeg skal lave i "juleferien" - det har været uundværligt !
Mange tusind tak for hjælpen - jeg har slet ikke ord for min taknemmelighed !
Skriv et svar til: Volumen ved rotation om akser
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
