Fysik

Kraft

02. december 2013 af Linnese (Slettet)

En mand bevæger sig på en svævebane, hvor der gælder at luftmodstanden netop er så stor at der opnås konstant hastighed. Manden vejer 72 kg. Hvilke tre kræfter virker på manden og hvor store er de?

Jeg ved at de tre kræfter er snorkraft, tyngdekraften og luftmodstanden. Jeg har beregne tyngdekraften til 0,71 kN.

Jeg ved at den samlede kraft ifølge Newtons 1. kraft er lig 0 N, og det skal jeg bruge til at tegne snorkraften og luftmodstanden på mit bilag og måle deres størrelse. Er dette rigtigt:

Fres=0

Fluftmodstand + Fsnorkraft - F= 0

Fluftmodstand + Fsnorkraft =Ft

Skal jeg så bare indtegne to komposanter for tyngdekraften?


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. december 2013 af peter lind

Det ser ikke rigtig ud. Jeg går ud fra at svævebanen er i vandret retning. Tyngdekraften på manden peger lodret nedad og påvirker ikke mandens bevægelse i vandret retning. Står der noget mere om snorekraften ? Kan vi ikke få hele opgaven


Svar #2
02. december 2013 af Linnese (Slettet)

Det er opgave 5:

http://www.uvm.dk/Uddannelser/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/Laaste%20mapper/PDF09/Eksamen/Eksamensopgaver/Stx/090813_opgave_fysikA_stx.ashx


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. december 2013 af peter lind

Han er påvirket af snorekraften der virker i samme retning som snoren og som peger opad. Luftmodstanden som perger modsat  af mandens bevægelsesretning. Tyngdekraften peger lodret nedad. Summen af disse kræfter som vektorer giver 0 vektoren. Der kan ikke sættes en enkelt ligning op får længderne og der mangler også data til det. .


Svar #4
02. december 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak for hjælpen!

Men kan man ikke dele tyngdekraften op i komposanter? Hvor den ene komposant har samme størrelse som luftmodstanden, og den anden komposant er har samme størrelse som snorkraften?
Jeg kan jo tegne vektor pile ind på bilaget og måle deres størrelse.


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. december 2013 af peter lind

Du kan godt dele tyngdekræfterne op i komposanter; men det bedes der jo ikke om så hvorfor gøre det ?


Svar #6
02. december 2013 af Linnese (Slettet)

Kan man ikke sætte luftmodstanden lig med tyngdekraftens komposant i x-aksens retning (underforstået at x-aksen går langs svævebanen), og komposanten i y-aksens retning lig snorkraften?


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. december 2013 af peter lind

Jo men du får problemer med at finde de komposanter. Du kan ikke regne med at snorekraften står vinkelret på svævebanen


Svar #8
02. december 2013 af Linnese (Slettet)

Okay, men hvorfor er det, at man kan sætte tyngdekraftens komposanter lig luftmodstanden og snorkraften? Det er mest dette, som jeg ikke forstår.


Brugbart svar (1)

Svar #9
02. december 2013 af peter lind

Det er fordi manden bevæger sig med konstant fart. Det gør han kun hvis de totale kræfter på ham er 0


Svar #10
02. december 2013 af Linnese (Slettet)

Gælder ligningerne i #0 så ikke? Eller er de forkerte? Hvis de er forkerte, kan du hjælpe mig med at finde fejlen?


Brugbart svar (1)

Svar #11
02. december 2013 af peter lind

Den gælder ikke


Svar #12
02. december 2013 af Linnese (Slettet)

Okay, så jeg kan ikke opstille en ligning, som viser at #9 gælder?


Svar #13
02. december 2013 af Linnese (Slettet)

Hvis jeg skulle prøve og tegne luftmodstanden, hvor ville den så have sit angrebsprunkt henne? Jeg har selv prøvet og tegne det:


Svar #14
02. december 2013 af Linnese (Slettet)

Jeg har prøvet og tegne luftmodstanden i #13, er den rigtig placeret?


Brugbart svar (1)

Svar #15
02. december 2013 af peter lind

Den sidste er rigtig men jeg vil nu nok anbringe pilene i mandens tyngdepunkt


Svar #16
02. december 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak!

Mht. #12 er der muligt, at opstille en ligning, som viser, at i og med manden bevæger sig med konstant fart, at vektorsummen er 0? 


Svar #17
02. december 2013 af Linnese (Slettet)

Er min ligning forkert, siden den ikke gælder?


Svar #18
02. december 2013 af Linnese (Slettet)

Gælder ligningerne, hvis man kigger på vektorer?


Brugbart svar (0)

Svar #19
03. december 2013 af peter lind

Ligningen Ftyngde+Fmodstand +Fsnor = 0 holder som vektorligning


Svar #20
03. december 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak!

Er luftmodstanden egentlig ikke modsat rettet tyngdekraftens komposant i x-retningen?


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.