Matematik

Ekponentiel udvikling

05. december 2013 af kallypsojohn (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan gør jeg her?

En ekponentiel udvikling er fastlagt ved at dens graf går igennem punktet (7,58), og den vokser med 32%når x vokser med 3. Bestem ligningen for den eksponentielle udvikling.

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2013 af lfdahl (Slettet)

f er en eksp. udvikling: f(x) = b (1+r)x

Givet: (1+r)3 = 1,32 - heraf får du r.

Udnyt dernæst f(7) = b (1+r)7 = 58. Bestem heraf b.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

forskriften for en eksponentiel sammenhæng er y=b*ax, b er skæring med y-aksen (0,b) og a er fremskrivningsfaktoren a givet ved a= 1+r, r er rentetilvæksten, i dit tilfælde r=32%=0.32, derfor a=1+r=1+0.32=1.32.

Med den viden og dit kendte punkt (7,58)  kan du opstille ligningen. y=58 og x=7

y=b*ax

58=b*1.32<=> b=58/1.327 (*)

når du har fundet ligninen kan du indsætte i forskriften igen så du får

y=b*ax

y=[et tal]*1.32x

Find selv tallet b ved at regne den ud i (*)


Svar #3
05. december 2013 af kallypsojohn (Slettet)

#2
 

forskriften for en eksponentiel sammenhæng er y=b*ax, b er skæring med y-aksen (0,b) og a er fremskrivningsfaktoren a givet ved a= 1+r, r er rentetilvæksten, i dit tilfælde r=32%=0.32, derfor a=1+r=1+0.32=1.32.

Med den viden og dit kendte punkt (7,58)  kan du opstille ligningen. y=58 og x=7

y=b*ax

58=b*1.32<=> b=58/1.327 (*)

når du har fundet ligninen kan du indsætte i forskriften igen så du får

y=b*ax

y=[et tal]*1.32x

Find selv tallet b ved at regne den ud i (*)

Hvad mener du når du skriver "Find selv tallet b ved at regne den ud i (*)"?

Tak for hjælpen i øvrigt :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

Selvtak :)

du skal regne b ud i udtrykket b=58/1.327

når du har denne kan du indsætte den i y=[et tal]*1.32x. [et tal] skal selvfølgelig erstattes af den b som du regner ud.


Svar #5
05. december 2013 af kallypsojohn (Slettet)

#4

Selvtak :)

du skal regne b ud i udtrykket b=58/1.327

når du har denne kan du indsætte den i y=[et tal]*1.32x. [et tal] skal selvfølgelig erstattes af den b som du regner ud.


y=b*ax           (hvor y=58 x =7)
58=b*1,327
b=58/1,327

y=8,306*1,32x

Har jeg forstået det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

ja helt korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. december 2013 af LeonhardEuler

#6 og 5, Det er forkert. Kig i stedet på; #1

Brugbart svar (0)

Svar #8
05. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

Ja jeg tog fejl, jeg læste ikke at stigningen er 32% når x vokser med 3. Min besvarelse er kun rigtig hvis x vokser med 1.

Den rigtige besvarelse for denne opgave er svar nr. 1. - Jeg beklager John


Svar #9
06. december 2013 af kallypsojohn (Slettet)

Forstår stadig ikke helt #1 nogen der vil uddybe?
Udnyt dernæst f(7) = b (1+r)7 = 58. Bestem heraf b. 
Hvorfra kommer oplysningerne  at f(x) 7 og hvorfor opløftes b(1,32)7?
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

En eksponentiel funktion kan beskrives ved f(x)=b*ax. da a=1+r kan du skrive f(x)=b*(1+r)x

du får at oplyst at når x voker med 3 så vokser med 32%.

dvs. (1+r)3=1.32 da r= 32%

nu har du mulighed for at finde finde r: det kan du gøre ved at tage den tredje rod på begge sider:

1+r= 1.321/3 (at tage den tredje rod er det samme som at opløfte i 1/3)

heraf kan du finde r: r=1.321/3-1 = [..........] -udregn selv

når du har denne kan du indsætte dit kendte punkt.  (7,58). det punkt fortæller at f(7)=58.
dette kan du indsætte

b* (1+r)7 = 58.

når du har fundet r, kan du isolere b som er den eneste ubekendte:

b=58/(1+r)7


Skriv et svar til: Ekponentiel udvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.