Kemi

Hjælp det haster - Empiriske formel

19. januar 2014 af snilo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen. 

Jeg har fået følgende opgave stillet: 

Molekylformlen for en alkohol kan skrives CaHbO.

Ved fuldstændig forbrænding af en given mængde af alkoholen fås 2,800 g CO2 og 1,376 g H2O.

a) Bestem den empiriske formel for alkoholen.

Jeg har først beregnet massen af H og C og derefter stofmængderne. Skal jeg beregne stofmængden af O? Jeg har i min bog fundet ud af at massen beregnes ved at sige: m(O)=m(stof)-m(C)-m(H), men jeg har jo ikke massen af alkoholen? 

Da jeg så skulle beregne forholdet mellem C og H fik jeg det til: n(C)/n(H)= 0.0638 mol /0.00856 mol = 7.4327, hvilket overhovedet ikke giver mening, når jeg ser på de andre forums, der har stillet samme spørgsmål. Den empiriske formel skulle nemlig gerne give noget i retningen af C5H12. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. januar 2014 af Heptan

Det er en tricky opgave.

Jeg får n(H) = 0,153 mol, og det samme n(C) som dig.

Det svarer ca. til et forhold på 2,4 = 5/12

En alkan eller en alkohol kan MAX have 2n+2 hydrogenatomer, hvor n angiver antallet af C-atomer. Det ses, at C5H12 opfylder den betingelse. Hvis C5H12 er en empirisk formel, må de betyde at formlen muligvis skal ganges med et tal, fx 2. For dette tankeeksperiment fås C10H24. Det ses, at denne formel ikke opfylder  reglen om 2n+2. Der er altså for mange H-atomer i, og det gælder for alle multiplum af formlen, fx 3, 4, 5, 6 ... uendelig. Der kan altså kun være tale om et molekyle på formen C5H12. Vi husker på at der er tale om en monovalent alkohol på formen CaHbO, og molekylformlen OG den empiriske formel må derfor være givet ved C5H12O.


Svar #2
20. januar 2014 af snilo (Slettet)

Hvordan får du n(H)=0,153 mol?
 

Siger man ikke: 

H:1,01 u
m(H)= 2,02/18,01 * 1,376 g = 0,1542 g
n(H)=0,1542 g / 18,01 g/mol = 0,00856 mol. 

Og hvordan kommer du fra de 2,4 til et forhold der svarer til 5/12? :S


Svar #3
20. januar 2014 af snilo (Slettet)

Hov det er selvfølgelig mig der fejler. Nu får jeg det også til 0,153. 

Men hvordan får du kan ud fra forholdet 2,4 se at det bliver 5/12?


Brugbart svar (2)

Svar #4
20. januar 2014 af Heptan

Ved at forlænge brøken 2,4/1 med 5 fås: (5 * 2,4)/(1*5) = 12/5


Svar #5
20. januar 2014 af snilo (Slettet)

Men skal det så ikke være C12H5?


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. januar 2014 af Heptan

#5 n(H)/n(C), så H er øverst og C nederst i brøken. Da 2,4>0 må det være tælleren der er størst, hvorfor der er flest H'er.

Hvis man istedet beregner n(C)/n(H) fås et tal mindre end 0, og det er sværere at gennemskue forholdet, da man da skal forlænge brøken med 12.


Skriv et svar til: Hjælp det haster - Empiriske formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.