Matematik

hjælp hurtigt til eksamen

27. januar 2014 af louisehanseen (Slettet)

hej alle 

jeg skal have hjælp til følgende opgave:

En bestemt type minivindmølles årlige produktion af elektrisk energi kan beregnes ved hjælp af formlen:

E=0,14*x^2, hvor E betegner den årlige produktion (målt i kWh) og x er vingelængden (målt i cm).

Opgaven: (a) Bestem den årlige produktion i kWh fra en minivindmølle med en vingelængde på 50 
cm. Hvor stor skal vingelængden være, hvis den årlige produktion skal være 600 kWh? 

En familie ønsker at udskifte sin minivindmølle med en ny minivindmølle med 50% større 
årlig produktion. 
(b) Hvor mange procent skal vingerne på den nye vindmølle være længere end vingerne 
på den gamle? 

jeg har svaret på a, men ved ikke med b?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

a) Indsæt x = 50 i forskriften for E; løs derefter ligningen E = 600 .

b) Lad den eksisterende vindmølle have vingelængden x. Vingelængden på den nye vindmølle er så x·(1+r) . Bestem r, så at

E(x·(1+r)) = 1,5·E(x) .


Svar #2
27. januar 2014 af louisehanseen (Slettet)

jeg forstår det ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

r er den brøkdel, hvormed den nye vindmølles vingelængde skal forøges. Benyt forskriften for funktionen

E(x) = 0,14·x2 .

Produktionen ønskes forøget med 50%, så den nye vindmølle skal have produktionen 1,5·E(x) .


Svar #4
27. januar 2014 af louisehanseen (Slettet)

men jeg forstår det ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Forstår du ikke, hvordan man kommer frem til ligningen

E(x·(1+r)) = 1,5·E(x)

der så skal løses som en ligning i r ?

Benytter man forskriften E(x) = 0,14·x2 oversættes ligningen så til

0,14·(x·(1+r))2 = 1,5·0,14·x2 , dvs.

(1+r)2 = 1,5


Svar #6
27. januar 2014 af louisehanseen (Slettet)

jeg firstår det ikke, jeg ved ikke hvor du får r fra. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

r er defineret som den brøkdel, hvormed vingelængden x skal forøges.

Den nye vingelængde er derfor x·(1+r), og man skal bestemme r.


Svar #8
27. januar 2014 af louisehanseen (Slettet)

jeg forstår det stadig ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Prøv at forklare, hvad det er, du ikke forstår.


Svar #10
27. januar 2014 af louisehanseen (Slettet)

jeg forstår ikke hvordan det skal skrives op? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Læs svarene i #1, #3 og #5.


Svar #12
27. januar 2014 af louisehanseen (Slettet)

ok, er det så det, jeg skal skrive op: 

E(x·(1+r)) = 1,5·E(x)

der så skal løses som en ligning i r ?

Benytter man forskriften E(x) = 0,14·x2 oversættes ligningen så til

0,14·(x·(1+r))2 = 1,5·0,14·x2 , dvs.

(1+r)2 = 1,5

er det svar på: Hvor mange procent skal vingerne på den nye vindmølle være længere end vingerne 
på den gamle? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Nej, ikke helt. Du skal jo så løse ligningen

(1+r)2 = 1,5

som en ligning i r.


Svar #14
27. januar 2014 af louisehanseen (Slettet)

skal jeg så isolerer r?


Brugbart svar (0)

Svar #15
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja. (isolere).


Svar #16
27. januar 2014 af louisehanseen (Slettet)

skal jeg så gange for at få det i procent?


Skriv et svar til: hjælp hurtigt til eksamen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.