Matematik

Det passer slet ikke når jeg differenterer den... :-(

01. februar 2014 af LogR (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har siddet i virkelig lang tid i bikset med funktionen 2x+1/x^2 

Den skal differenteres men jeg kan simpelthen ikke finde ud af det.. Jeg har prøvet hvor den er sammensat men tror måske ikke jeg kan finde ud af at finde den indre og ydre..

indre: g(x)=x^2 og g'(x)=2x

ydre: f(x)=2x+1/x som kan omskrives til 2x+1-x^-1 og f'(x)=2+x^-2

Så bruger jeg formlen: f'(g(x))+g'(x): 2+((x^2)^-2))+2x

Det passer simpelhen bare ikke!

Hjælp...


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. februar 2014 af mathon

                         f(x) = 2x + (1/x2)
                                         sammensat funktion

                         f '(x) = 2 + (-1/x4) • 2x                                         

                         f '(x) = 2 - (2/x3)


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. februar 2014 af mathon

alternativt:        f(x) = 2x + (1/x2) = 2x + x-2

                         f '(x) = 2 + (-2·x-3)

                         f '(x) = 2 - (2/x3)


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. februar 2014 af mathon

formlen
               er da
                                        (f(g(x))) '  =   f '(g(x))g'(x)


Svar #4
01. februar 2014 af LogR (Slettet)

Når jeg tror jeg har fundet ud af det nu. Det er ligesom med 1/x.. Når man differenterer den giver det -1/x^2

Samme med fx 7/x^2 vil give -14/x^3 differenteret 

Dette trick kan jeg også bruge i funktionen 2x+1/x^2 for så hvis man følger mønsteret vil den afledede funktion være: -2*(x+1)/x^3

Så potensen bliver ganget igennem med tælleren med et minus foran og tællerens eksponent bliver plusset med en? Eller er det bare mig der er desperat og laver nogle regler selv?

Kan ligemeget hvad ikke få den til at passe når jeg bruger formlen  f '(g(x)) • g'(x)


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. februar 2014 af mathon

                         h(x) = 1/x2

                               u = x2     u' = 2x

                        h'(x) = (1/u) '  = (-1/u2) • u'  =  -(1/(x2)2) • 2x = -2/x3

.

              f(x) = 2x + h(x)

              f '(x) = 2 + h'(x)

              f '(x) = 2 + (-2/x3)

              f '(x) = 2 - (2/x3)


Skriv et svar til: Det passer slet ikke når jeg differenterer den... :-(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.