Kemi

Navngivning af salte! Hjælp svar søges

04. februar 2014 af MariaKNielsen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej jeg er gået helt i stå i denne opgave, da jeg egentligt bare gætter. Det handler om simple og sammensatte ioner/salte, angiv ionerne og derefter navngiv stoffet (ionforbindelsen?) ud fra formlen. 

Navngiv følgende salte:

Husk at medtage ”koefficienten” dvs forholdet mellem de positive og negative ioner.

Eksemplet i tabellen er simpelt, da talforholdet 1: 1, men hvis ionforbindelsen er MgCl2 så er forholdet 1:2 og ionerne er: Mg2+ + 2Cl-. Pas også på de sammensatte ioner. Der er næsten aldrig 3 forskellige ioner i et salt.

NaNO3 = ioner: Na+ + NO3- = navn: natriumnitrat (opgavens eget eksempel)

KHSO4 = ioner: K+ + -HSO4- (?) = navn: Kalium hydrogensulfat (?)

K2CrO4 = ioner: K2+ + CrO42- (?) = navn: Kaliumchromat (?)

CaCl2 = ioner (?) = navn: (?) 

KClO2= ioner (?) = navn: (?)

ZnBr2 = ioner (?) = navn (?)

Håber min opstilling ikke er for forvirrende, jeg kunne ikke lave en tabel, men jeg har virkelig svært ved at se hvilke stoffer, der er tale om, dog har jeg en oversigt i bogen til hjælp. Men aner ikke om de to jeg har prøvet at lave er rigtige og om det "bare" er at finde det første stof og skrive det i simpel form og så det andet. Da der sjældent er 3 forskellige i et salt(?).

Skriv skriv skriv !


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2014 af mathon

                     CaCl2     calcium(di)chlorid

    navngivning af ClOx-salte hvori Cl
    har forskellige oxidationstrin:

                                                           ClO4-           perchlorat
                                                           ClO3-           chlorat
                                                           ClO2-           chlorit                                                          
                                                           ClO-             hypochlorit
   hvorfor KClO2  er kaliumchlorit.

  ZnBr2 er zink(di)bromid.

  Negative grundstofioner ender på -id.
                                          


                   


Svar #2
04. februar 2014 af MariaKNielsen (Slettet)

Super det hjalp, jeg har bare haft svært ved at adskille reaktionsafstemning og navngivning

altså jeg ved ikke om jeg ved angivning af ioner skal skrive 2 foran eller bare skrive hvilken ion der er tale om. Navngivning er vel så med di osv...

Men går ud fra at mine to første forsøg er korrekte?

Denne her forstår jeg dog slet ikke?

Fe2O3 = betyder vel at der er 2Feeller er det bare Fe2+ der er tale om? Og 3O2- eller?

BaSO4 ?

Ag2SO4 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. februar 2014 af mathon

                          Fe2O3    jern(III)oxid

                                         SO42- sulf(ur)-at-ion = sulfation

                                         BaSO4  bariumsulfat

                                        Ag2SO4  sølvsulfat

                                        


Svar #4
04. februar 2014 af MariaKNielsen (Slettet)

Tusind tak

Hvornår skal der –ion endelse på i navnet og hvornår undlades det?


Skriv et svar til: Navngivning af salte! Hjælp svar søges

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.