Matematik
Matematisk arbejde ud fra kraften
Jeg er i meget tvivl om jeg har gjort det rigtigt jeg har lavet indtil videre (se blå tekst). Spørgsmålet med besvarelse kan ses i vedhæftet fil. Er det også korrekt, at
∫ABC F•dr = ∫AB F•dr + ∫BC F•dr = (0,0)∫(1,0) F•dr + (1,0)∫(1,1) F•dr?
Svar #1
16. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)
Du skal beregne de to arbejder ∫ABC F•dr og ∫ADC F•dr hver for sig og vise, at de er lig med hinanden og også lig med ∫AC F•dr .
Da F = (y2+5)i + (2xy-8)j , ser man, at et mjuligt potential er
V = xy2 + 5x -8y
Svar #2
16. februar 2014 af AskTheAfghan
#1.
Tak for svaret. Hvis F = -∇V, bør V ikke være lig -xy2 - 5x + 8y + C, hvor C er en konstant?
Jeg ved, at arbejdet som udføres på en bevægende partikel langs en kurve K i feltet er givet ved
W = ∫K F•dr = -∫K∇V•dr = -V_1∫V_2 dV = V1 - V2 = -ΔV
Hvordan skal jeg her bestemme W = ∫ABC F•dr, når man har A(0,0), B(1,0) og C(1,1)?
Jeg har givet et bud hvad det vil give i den næste trin i #0.
Svar #3
16. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)
#2
Jo, det er korrekt at fortegnet skal ændres, hvis der skal gælde F = -∇V.
Kurven ABC deles op i de to kurver AB og BC.
Svar #4
17. februar 2014 af AskTheAfghan
#3
Er det korrekt måde, at jeg har delt kurven ABS i to kurver AB og BC som angivet i #0?
Hvis det nedenstående udtryk passer

så har vi

og dermd giver f.eks. til den første kurve AB

Passer det, eller?
Svar #5
17. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)
#4
For kurvestykket AB kan man benytte parameterfremstillingen
(x,y) = (t,0) , 0 ≤ t ≤ 1 ,
og for kurvestykket BC kan man benytte parameterfremstillingen
(x,y) = (1,t), 0 ≤ t ≤ 1 ,
og man har så
∫ABC F•dr = ∫AB F•dr + ∫BC F•dr = 0∫1 5 dt + 0∫1 (2t-8) dt = 5 + (1-8) = -2 .
Til sammenligning har man, med V = xy2 + 5x -8y, at V(0,0) = 0, og V(1,1) = 1 +5 -8 = -2, og arbejdet er
W = V(1,1) - V(0,0) = -2 .
Skriv et svar til: Matematisk arbejde ud fra kraften
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
