Fysik

en bold med massen

26. februar 2014 af plamesaen (Slettet) - Niveau: B-niveau

En bold med massen 150g triller ned ad en 25m lang sliske. Slisken danner en vinkel på 35° med vandret.

Beregn det arbejde, tyngdekraften har udført når bolden er trillet 25m:

Hvilket arbejde ville tyngdekraften udføre, hvis bolden i stedet vippede ud over kanten fra det øverste punkt og faldt lodret ned?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. februar 2014 af peter lind

Arbejdet = tabet i potentiel energi


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. februar 2014 af hesch (Slettet)

Energi = kraft * vej    alias     E = F * s

Du skal finde F og s.


Svar #3
26. februar 2014 af plamesaen (Slettet)

arbejdet er vel A=F*s*cos(ø) hvor ø er vinklen mellem slisken og grundfladen?


Svar #4
26. februar 2014 af plamesaen (Slettet)

så A = 150g  *  9,82m/s^2  *  25m  *  cos(35°)  =  30165 J ) 30,2 kJ??


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. februar 2014 af peter lind

Nej. Lav en tegning. Hvis du bruger #1 skal du finde højdeforskellen h mellem de 2 steder og bruge at forrskellen i potentiel energi er m*g*h. Bruger du #2 skal du opløse tyngdekraften efter en retning vinkelret på slisken og parallel med slisken. Det er så kraften parallel med slisken du skal bruge


Svar #6
26. februar 2014 af plamesaen (Slettet)

kan du uddybe? måske sætte talværdierne ind forstår ikke rigtigt hvad du mener?


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. februar 2014 af peter lind

Jeg vil foreslå at du laver en tegning med de angivne mål og indtegning af kræfter. Jeg har svært ved at forklare det ordentlig uden tegning


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. februar 2014 af hesch (Slettet)

#3 er næsten rigtig.  Blot skal der stå:

A = F * s * sin(θ).   θ = 35º.

Prøv en anden gang, at sætte θ = 0,  ( sin(0) = 0 ), hvorved A = F * s * 0.  Sætter du θ = 90º, ( sin 90º = 1 ) finder du  A = F * s * 1  ( = F * h ).  Det ser jo rigtigt ud.

Anvender du i stedet en cos-funktion, går det derimod intuitivt helt galt. Så det er nok forkert.


Skriv et svar til: en bold med massen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.