Matematik

Eksponentiel udvikling

06. marts 2014 af kkolding (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, jeg er i fuld gang med min matematik aflevering, indtil jeg stødte på denneopgave, som jeg bare ikke kan finde ud af, den lyder: 

En eksponentiel udvikling har fordoblingskonstanten 4 og dens graf går gennem punktet (-1,2) 
a) bestem en ligning for den eksponentielle udvikling.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Så er forskriften

f(x) = 2 · 2(x-(-1))/4


Svar #2
06. marts 2014 af kkolding (Slettet)

Mange tak 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. marts 2014 af aresiio (Slettet)

Hvordan har du fået det til det?


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvis fordoblingskonstanten er T2 og grafen går gennem punktet (x1,y1) , er forskriften

y = y1 · 2(x-x1)/T2


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. marts 2014 af aresiio (Slettet)

Fordoblingskonstanten kan du finde vha. følgende formel: T_2=log(2)/log(a)

log(2)/log(2) = 1???

burde det ikke give 4 så?


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Med forskriften i #4, er

a = 21/T2 ,

og man får så

T2 = log(2) / log(a) = log(2) / ((1/T2)·log(2) = T2 .


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. marts 2014 af aresiio (Slettet)

Okay, nu er jeg sikker på at det er det, men hvordan kom du frem til dette svar?


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det følger enkelt af defintionerne.

For en eksponentiel model y = b · ax  er

y1 = b · ax1 ,

dvs

b = y1 / ax1 ,

og dermed

y = b · ax = y1 · ax / ax1 = y1 · ax-x1 ,

og

a = 21/T2 ,

y = y1 · (21/T2)x-x1 = y1 · 2(x-x1)/T2


Skriv et svar til: Eksponentiel udvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.