Kemi

inter- og intramolekylærer kræfter i syrer

07. marts 2014 af snilo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen. 

Er der en der vil forklare mig hvilke inter- og intramolekylærer kræfter virker i maleinsyre og fumarsyre?

Jeg har vedhæftet et billede af deres strukturformler. 

Det haster virkelig, så jeg håber at der er en der vil hjælpe :)

Tak på forhånd. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. marts 2014 af mathon

I dicarboxylsyrerne virker den ene  carboxylgruppe som en elektronegativ substituent på den anden carboxylgruppe.
Oxalsyre er derfor en meget stærkere syre end eddikesyre, men 1. ionisationskonstant af de følgende dicarboxylsyrer aftager hurtigt med afstanden mellem carboxylgrupperne.
Når den første proton er fraspaltet, vil den negative ladning virke desto stærkere hæmmende på fraspaltningen af den anden proton, jo nærmere carboxylgrupperne er ved hinanden. Forholdet mellem 1. og 2. ionisationskonstant aftager derfor stærkt med afstanden mellem carboxylgrupperne.

Maleinsyre er en stærkere syre end fumarsyre, fordi den som cis-forbindelse har carboxylgrupperne nærmere ved hinanden, men dens anden ionisationskonstant er betydelig mindre end fumarsyres:

    H-C-COOH        pK1 = 1,92               HOOC-C-H                pK1 = 3,02
        ||                                                                 ||
    H-C-COOH        pK2 = 6,23                       H-C-COOH        pK2 = 4,38
     maleinsyre        K1/K2 = 20 000               fumarsyre           K1/K2 = 23


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. marts 2014 af mathon

ionisationskonstant = syrestyrkekonstant


Skriv et svar til: inter- og intramolekylærer kræfter i syrer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.