Matematik

Vektorer i planen

09. marts 2014 af idalarsen95 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :) 

Nogen der kan hjælpe mig med følgende?

Jeg har fået opgivet en parameterfremstilling for linjen l: 

<x,y>=<4,1>+t*<5,6> 

samr linjen m med ligningen: 

2x-3y+8=0

Jeg har så fundet koordinatsæt til en vektor, der er parallel med linjen l og et andet koordinatsæt til en vektor der står vinkelret på linjen m. 

Jeg får nu opgivet vektorene:

a=<-\frac{\10}{\3},-4> og vektoren b= <6,4>

Jeg skal nu gøre rede for at vektor a er parallel med linjen l, og at b er parallel med m. Hvordan gør jeg dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. marts 2014 af peter lind

Hvis du kalder vektoren paralle med l for v skal der gælde |a·v| = |a||v| Du kan også bruge at determinanten af de to vektorer skal være 0.

Kald vektoren der står vinkelret på m for u. Vis at u·b = 0


Svar #2
09. marts 2014 af idalarsen95 (Slettet)

Men jeg kan ikke få determinanten af de to vektorer til at give nul? 

Normalvektoren for m prikket med b giver 0 ja, men viser dette ikke blot at de er vinkelrette og ikke parallelle?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. marts 2014 af peter lind

Du har ikke angivet hvilken vektor du har fundet som er parallel med l. Den jeg har fundet giver resultatet 0, så du har enten brugt en forkert vektor elller lavet en regnefejl

Jo det angiver at normalvektoren er vinkelret på b, hvilket også er det, der skal gælde hvis b skal være parallel med linjen


Svar #4
09. marts 2014 af idalarsen95 (Slettet)

Jeg får det også til nul nu - havde lige lavet en tastefejl :) 

Tak for det! Kan du hjælpe mig med at finde gradtallet for den spidse vinkel mellem b og l? og koordinatsættet til projektionen af a på m. 


Svar #5
09. marts 2014 af idalarsen95 (Slettet)

Når jeg regner vinklen ud, bliver den nemlig ekstrem lille.. 

og projektionen får jeg til <-\frac{\54 }{\13 },-\frac{\36 }{\13 }>


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. marts 2014 af peter lind

Se lige efter om du ikke har fået vinklen i radianer


Svar #7
09. marts 2014 af idalarsen95 (Slettet)

Det har jeg ikke :) 
hvad siger du til projektionen? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Vinklen v mellem vektoren b = [6;4] og linien l findes som vinklen mellem vektoren b og retningsvektoren for linien l, dvs vetoren r = [5;6] , så

cos(v) = (b•r) / (|b||r|) = 54/(√(62+42) · √(52+62)) = 54 / (√52 · √61)

dvs

v = 16,504º

Linien m har vektoren s = [2;-3] som en normalvektor, så vektoren c = [3;2] er en retningsvektor for linien m. Projektionen af vektor a = [-10/3;-4] på linien m er derfor

am = (ac/|c|) c/|c| = -(18/13)·[3;2]


Svar #9
09. marts 2014 af idalarsen95 (Slettet)

Jeg får hele tiden projektionen til det førnævnte. Se vedlagte billede


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er jo det samme resultat som i #8 .


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. marts 2014 af peter lind

Det er det samme som i #8. I din version er de -18/3 ganget ind på koordinaterne


Skriv et svar til: Vektorer i planen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.