Kemi

emperisk formel

10. februar 2006 af arni05 (Slettet)
Jeg har fundet den emperiske formel for et carbonhydrid som er (C2H5)x
Når jeg beregner x får jeg 2,5
Skal jeg så gang med 2 for runde det op til et helt tal??
Så carbonhydridet har molekylformlen:
C10H25???

Brugbart svar (1)

Svar #1
10. februar 2006 af Nannok (Slettet)

runde op eller ned til et helt tal, og derefter gange ind

Svar #2
12. februar 2006 af arni05 (Slettet)

jeg må da ikke bare runde op til 3 f.eks??

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. februar 2006 af Nannok (Slettet)

ja

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. februar 2006 af frodo (Slettet)

nej, du må ikke bare runde op!

Du må skrive lidt mere om hvordan du har bestemt x. Kender du den molare masse for det søgte stof fx?

Svar #5
14. februar 2006 af arni05 (Slettet)

Nej det mente jeg altså heller ikke at man måtte. Da jeg udregnede stofmængderne for H og C fik jeg forholdet 2,5:1 derfor gangde jeg med 2 og fik den emperiskeformel til C2H5. Så får jeg nogen oplysninger afvide, som jeg kan bruge til at regne den molare masse ud ved brug af henholdsvis idealgasloven og M=m/n.
M = 72,2 g/mol
For at finde molekylformlen stiller jeg denne ligning op:
x= M((C2H5)x)/M(C2H5) = 2,5
Altså hedder den (C2H5)2,5 og det er så her jeg ikke ved om man også skal gange med 2? Umiddelbart synes jeg at man skal men vil gerne være sikker.
Håber det er forståeligt

Brugbart svar (0)

Svar #6
14. februar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Der er et eller andet helt galt med dine udregning af C H forholdet.

Hvordan har du gjort ???


Man kan ikke have en sumformel der hedder (C2H5)n, for n skulle gerne gælde for n=1,2,3 ....., og det gælder kun for n=2

Så du må have regnet forkert et sted.

Brugbart svar (0)

Svar #7
14. februar 2006 af frodo (Slettet)

det ved jeg nu ikke, om hun har.
Hvis vi anvender 2,5 fås C5H12,5

som vi så "afrunder" til C5H12
som også passer fint med den molare masse..

Svar #8
14. februar 2006 af arni05 (Slettet)

Okay min opgave siger:
Ved fuldstændig forbrænding giver et carbonhydrid 3,056 g CO2 og 1,502 g H2O
m(H)= 2,02u/18,016u*1,502g = 0,1684 g
m(C)= 12,01u/44,01u*3,056g = 0,8339 g
finder stofmængden:
n(H)= 0,1684/1,008 = 0,167 mol
n(C)= 0,8339/12,01 = 0,069 mol
Forholdet:
0,167/0,069 = 2,5
altså er de i forhold 2,5:1
*2 = 5:2
C2H5
Så får jeg afvide at V=500 ml -> 0,5 L, m=2,177g, T=100 grader -> 373K, P=1,87 bar
Indsætter i idealgasloven og finder stofmængde som jeg får til 0,0302 mol og finder så den molar masse som er lig med 72,2 g/mol
og her fra har jeg forklaret hvad jeg har gjort for at finde x

Brugbart svar (0)

Svar #9
14. februar 2006 af frodo (Slettet)

brug #7.

Svar #10
14. februar 2006 af arni05 (Slettet)

ja tak skal du have

Brugbart svar (0)

Svar #11
14. februar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Frodo, prøv lige at tegne en struktur med sumformlen C5H12

Brugbart svar (0)

Svar #12
14. februar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Øv undskyld Frodo, der var jeg for hurtig på tasterne

Brugbart svar (0)

Svar #13
14. februar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Men det er stadig misvisende at skrive det som (C2H5)x da kun C4H10 er mulig.

Brugbart svar (0)

Svar #14
14. februar 2006 af frodo (Slettet)

ja, men det er jo bare spørgerens notation. Og jeg vil vædde med, at x ikke blev eksakt 2,5 (gider ikke regne efter), hvorfor den tilnærmelse jeg begår godt kan forsvares

Brugbart svar (0)

Svar #15
14. februar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Når jeg selv regner efter får jeg et forhold der hedder for C:H på 1:2,4 => C10H24 dvs. C5H12

Skriv et svar til: emperisk formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.