Fysik
Teori ang. bølger?
26. februar 2006 af
Den.... (Slettet)
Sidder og læser lidt om bølger i et lærehæfte og er et par opgaver vedlagt, men mangler lidt teori til at besvare den sidste mere uddybende:
Drejer sig om 2 typer bølger hhv. P og S
der gælder følgende:
P-Bølger
vP = hastighed = 7,75 km/s
fP = frekvens = 2,1 Hz
S-Bølger
vS = hastighed = 7,75 / (√3) km/s
fS = frekvens = 2,1 Hz
Spørgsmålet lyder:d) Vil bølgerne i de afstande, der er fundet i (b) og (c) forstærke hhv. udslukke hinanden? Begrund svaret.
Har besvaret de 2 andre som lyder således:
c) Beregn også afstanden, hvor bølgerne er i modfase. Det bliver 0,68km
b) Beregn den korteste afstand hvor bølgerne er igen er i fase:
Den korteste afstand, hvori bølgerne igen er i fase er 1,37km
Nogle der kan forklare mig hvad jeg kan konkludere ud fra de oplysninger ?
Drejer sig om 2 typer bølger hhv. P og S
der gælder følgende:
P-Bølger
vP = hastighed = 7,75 km/s
fP = frekvens = 2,1 Hz
S-Bølger
vS = hastighed = 7,75 / (√3) km/s
fS = frekvens = 2,1 Hz
Spørgsmålet lyder:d) Vil bølgerne i de afstande, der er fundet i (b) og (c) forstærke hhv. udslukke hinanden? Begrund svaret.
Har besvaret de 2 andre som lyder således:
c) Beregn også afstanden, hvor bølgerne er i modfase. Det bliver 0,68km
b) Beregn den korteste afstand hvor bølgerne er igen er i fase:
Den korteste afstand, hvori bølgerne igen er i fase er 1,37km
Nogle der kan forklare mig hvad jeg kan konkludere ud fra de oplysninger ?
Svar #1
26. februar 2006 af Mani4 (Slettet)
forstår ikke lige hvad du mener med P_bølge og S_bølge
men når du kender både frekvensen og farten kan du finde længden af en bølge (lambda) (fx fra bølgetop til bølge top)
lambda = v / f
hvis bølgerne har lige stor bølgelængde vil de komme til at ligge således,
S_bølge = /^\\_/^\\_/^\\
P_bølge = /^\\_/^\\_/^\\
derved skabes der interferens i bølgen i bølgerne og forstærkes af hinanden.
Hvis bølgerne derimod ligger således,
S_bølge = /^\\_/^\\_/^\\
P_bølge = \\_/^\\_/^\\_/
derved skabes destruktiv interferense og bølgerne vil langsomt udligne hinanden...
men når du kender både frekvensen og farten kan du finde længden af en bølge (lambda) (fx fra bølgetop til bølge top)
lambda = v / f
hvis bølgerne har lige stor bølgelængde vil de komme til at ligge således,
S_bølge = /^\\_/^\\_/^\\
P_bølge = /^\\_/^\\_/^\\
derved skabes der interferens i bølgen i bølgerne og forstærkes af hinanden.
Hvis bølgerne derimod ligger således,
S_bølge = /^\\_/^\\_/^\\
P_bølge = \\_/^\\_/^\\_/
derved skabes destruktiv interferense og bølgerne vil langsomt udligne hinanden...
Skriv et svar til: Teori ang. bølger?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
