Matematik

Naturfagsopgave omkring ilt

30. april 2006 af Milje (Slettet)
Ilt kan opløses i vand. Nedestående tabel visr opløseligheden af ilt ved forskellige temperaturer. Opløseligheden angives som det antal mg ilt der opløses i 1 luter vand.
Temp. 0 4 10 17 26
Opløselighed mg/l 14.6 13,1 11,3 9,7 8,1

Har bestemt forskrift for dnne funktion
F(x)=14,6 * 0,97X
har tegnet den på eksponentielt papir og sagt at den var eksponentielt aftagende funktion af vandets temperatur.
Mit problem:
Bestem massen af den mængde ilt, der kan opløses i 25 m3 vand ved 20 grader.

På forhånd tak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. april 2006 af dnadan (Slettet)

så fremt f(x)= mængde ilt
og x= temp
så indsætter du 20 på x's plads i forskriften hvorefter du får opløselighenden

Brugbart svar (0)

Svar #2
30. april 2006 af 2835 (Slettet)

25 m3 = 25000 liter

Beregn f(20)

så har du hvor mange mg/L ilt der er ved 20 grader, denne skal så ganges med 25000 L så har du massen af ilt i mg.

m(O2) = f(20) * 25000 L
mg = mg/L * L

::2835::
http://www.gymopg.webbyen.dk

Svar #3
30. april 2006 af Milje (Slettet)

Tak for svarene. Men forstår jeg ret:

Når jeg aflæser min graf ved 20 grader for jeg 9,2 mg/l.

så siger jeg 9,2 * 25000 l = 230000 mg/L. Kan det virkelig være rigtigt

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. april 2006 af 2835 (Slettet)

9,2 (mg/L) * 25000 L = 230000 mg

dvs. i 25 m^3 ved 20 grader kan der opløses 230000 mg = 230 g

::2835::

Svar #5
30. april 2006 af Milje (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #6
30. april 2006 af dnadan (Slettet)

men er du sikker på at det giver 9,2 mg/L, når jeg indsætter 20 i f(x) får jeg 7,9394 mg/L

Svar #7
30. april 2006 af Milje (Slettet)

Altså jeg får 9,2 når jeg aflæser min graf
Ved 20 grader og går op til linjen jeg har tegnet.

Svar #8
30. april 2006 af Milje (Slettet)

men ved jo ikk om det er rigtigt. Kan godt selv se at hvis man regner det ud får man 7,9394. Hmm er et min forskrift der er forkert

Skriv et svar til: Naturfagsopgave omkring ilt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.