Kemi

Empirisk formel

01. maj 2006 af Maelkeboette (Slettet)
115 mg af et organisk stof giver ved fuldstændig forbrænding 225 mg CO2 og 115 mg H2O. Stoffet indeholder kun C, H og O
Bestem stoffets empiriske formel?

Jeg er med på hvordan jeg finder antallet af C og H, men hvordan er det jeg finder O?

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2006 af Quasar (Slettet)

m%(O) = 100%-m%(C)-m%(H)

Svar #2
01. maj 2006 af Maelkeboette (Slettet)

Ja, men hvis jeg nu har fundet at der er 5,11 mmol C, 12,76 mmol H og 2,544 mmol O. Hvordan finder jeg så forholdet?

Brugbart svar (0)

Svar #3
01. maj 2006 af Quasar (Slettet)

Du ser på den mindste stofmængde: nO. Du ser, hvorledes denne forholder sig til nC:

5,11 mmol/2,544 mmol = 2

Du ser, hvorledes nO forholder sig til nH:

12,76 mmol/2,544 mmol = 5

Altså er den empiriske formel:

C2H5O.

Svar #4
01. maj 2006 af Maelkeboette (Slettet)

Ser man altid i forhold til nC til at starte med eller må man selv om det?

Brugbart svar (0)

Svar #5
01. maj 2006 af Quasar (Slettet)

Det er ligemeget - det drejer sig bare om de indbyrdes forhold.

Svar #6
01. maj 2006 af Maelkeboette (Slettet)

Okay.. Men altså man skal dividere det mindste op i de to større..
Det er jo faktisk ret simpelt, men jeg kan sikkert ikke huske det næste gang alligevel...

Skriv et svar til: Empirisk formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.