Matematik

Eksperter søges!

03. maj 2006 af Miss La Di Da (Slettet)
Håber I kan hjælpe:

Det antages, at antallet af passagere i HT som funktion af den gennemsnitlige billettakst kan beskrives ved en funktion f: f(x) = b*x^a

Vi får nu at vide, at taksterne stiger med 10 % og at de samtidig mister 3% af kunderne.

Hvor stor en procentdel af passagerne må HT forvente at miste, hvis taksterne stiger med 19 % ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

Dvs. du har fundet en forskrift for f.

Stil det op, således at du har en ligning for indtjeningen før prisstigningen, og efter prisstigningen på 19%. Herefter kan du finde stigningen i %.

Hint: Benyt formel 113 i din formelsamling.

Brugbart svar (0)

Svar #2
03. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

Og det er så mig der kludrer i det. Undskyld.

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

#0

Da x er den gennemsnitlige billettakst, betyder en en prisstigning på 19 %, at vi kigger på, hvad der sker ved f(1,19x)

Du har a.

f(1,19x) = b*(1,19x)^a = b*(1,19^a)*x^a.

Prøv selv at køre videre herfra.

Svar #4
03. maj 2006 af Miss La Di Da (Slettet)

Så får jeg q = 0,97 og q^a = 1,10

f(0,97x) = 1,10^a* f(1,10)

Kan det passe, og hvordan kommer jeg så videre til besvarelsen ??

Svar #5
03. maj 2006 af Miss La Di Da (Slettet)

Nu er jeg forvirret, hvad er a?

Brugbart svar (0)

Svar #6
03. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

#4

Beklager, det var mig som kludrede i #1. Som du nok kan se, har jeg set opgaven før, og jeg troede fejlagtigt, at det var det sidste punkt i opgaven du skulle løse.
#1 kan du så bruge, når du kommer til sidste opgave.

Brugbart svar (0)

Svar #7
03. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

#6

Du skal gøre som skrevet i #3.

Brugbart svar (0)

Svar #8
03. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

#5

a er det tal, som du har fundet i den første opgave.

Brugbart svar (0)

Svar #9
03. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

For nemheds skyld, nu hvor jeg har klokkede i det, har jeg fået
a = -0,31958.

Svar #10
03. maj 2006 af Miss La Di Da (Slettet)

Jeg vil gerne være sikker på om jeg har regnet a rigtigt i første opgave:

0,97^a = 1,21 = a log(1,21)/log(0,97) = -6,26

Kan det virkelig passe at a skal være negativ?

Svar #11
03. maj 2006 af Miss La Di Da (Slettet)

Hvordan får du a til at være det?

Brugbart svar (0)

Svar #12
03. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

Du kan lave to punkter selv.
Fx kan du sige, at når taksten er 100, så er der 100 kunder. Dvs. vi har punktet (100;100).
Ud fra dette kan man beregne endnu et punkt, da vi ved, at stiger taksterne med 10 %, så falder antallet af passagerer med 3%, hvilket giver punktet (110;97). Nu kan du så bestemme af ved hjælpe af formel 112.

Svar #13
04. maj 2006 af Miss La Di Da (Slettet)

Ja, nu har jeg også fået det til det samme. Tusind tak for hjælpen!

V.h mig. ;)

Brugbart svar (0)

Svar #14
04. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

Det var så lidt.

Skriv et svar til: Eksperter søges!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.