Fysik

lynnedslag- formel???!

01. februar 2004 af Vega107 (Slettet)
nogen der har en regel til hvordan man skal bestemme afstanden mellemm et lynnedslag og et brag....... Man kan jo ikke rigtig bruge den der med 1 kasse øl, 2 kasse øl!!!

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. februar 2004 af Lurch (Slettet)

Lyden bevæger sig med ca. 340m/s. Du med rimelig god tilnærmelse antage, at du ser lysets i samme øjeblik som nedslaget sker. det tager derimod lyden væsentlig længere tid. Går der 1 sekund fra du ser lyset til du hører braget, har lyden rejst ca. 340m. Så du kan sige, at pr. 3 sekunder, er nedslaget 1km væk.

Brugbart svar (0)

Svar #2
01. februar 2004 af kleif

Det med 3 sek pr. km passer meget godt.

Du kigger jo på lysets og lydens hastighed:

Lysets hastighed: ca. 300.000km/s
Lydens hastighed: ca. 240m/s

Så fra du ser lynet, går der næsten ingen tid ~ du set lynet på samme tid det er slået ned. Så der kan du godt sætte dit nul-punkt for tiden.

Så for hvert sekund der er passeret fra du har set lynet, vil lyden have rejst ca. 340m.
Så går der 3 sekunder fra du har set lynet, til du hører braget, slog lynet ned 3*340m = 1020 ~ 1000m. væk.

Brugbart svar (0)

Svar #3
01. februar 2004 af kleif

Lurch >> der var du lidt hurtigere end mig :o)

Svar #4
01. februar 2004 af Vega107 (Slettet)

Tusind tak..... du ved vel tilfældigvis ikke hvad K er i formlen for lydens hastighed =



v = kvadratroden af 400m^2/(s^2*K)*T ???

Brugbart svar (0)

Svar #5
01. februar 2004 af kleif

rettelse:
300.000km/s - 300.000m/s

Brugbart svar (0)

Svar #6
01. februar 2004 af kleif

gah: 300.000.000m/s - det var det jeg mente :/

Svar #7
01. februar 2004 af Vega107 (Slettet)

:o) det er bar iorden..... men mener du det så også?! :o)

Kunne du tilfældigvis fortælle mig hvordan jeg løser dette:
v = kvadratroden af 400m^2/(s^2*K)*T ???

K er det ikke noget med Kelvin?

Brugbart svar (0)

Svar #8
01. februar 2004 af kleif

T er vel temperaturen - den bliver målt i kelvin

Kelvin er en enhed

Svar #9
01. februar 2004 af Vega107 (Slettet)

okay takker

Skriv et svar til: lynnedslag- formel???!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.