Fysik

Lidt hjælp søges!

10. september 2006 af Liv2004 (Slettet)
Hej! jeg er igang med at suplere fysik på vuc og vil lige spøger om der ikke er nogen som kunne hjælpe mig med disse spørgsmål. det er ikke noget svært noget men jeg er ikke sikker på hvordan jeg kan lave det. Det vil være super hvis der var nogen som kunne forklare mig hvad det er jeg skal gøre.

1.
En kugle med massen M = 100g ligger stille på jorden. Angiv på en tegning, hvilke
kræfter kuglen er påvirket af og bestem værdi og fortegn for disse kræfter. Benyt at
tyngdeaccelerationen er g = 9, 8ms−2.

Kuglen løftes nu op i en højde h = 1m over jorden og hænges fast i en snor, som vist
på figuren.

(der er tre kugler på figuren den ene ligger stille på jorden, den anden hænger på en snor og bevæger sige ikke mens den tredje kugle også hænger på et snor og svinger)

2.
Angiv på en tegning, hvilke kræfter kuglen nu er påvirket af, og bestem værdi og
fortegn for disse kræfter.

3. Beregn det arbejde, der er blevet udført for at løfte kuglen op i højden h.
Snoren klippes nu over, og kuglen falder til jorden.

4. Hvilke kræfter virker på kuglen, (a) umiddelbart efter snoren er klippet over, (b) mens
kuglen falder mod jorden, (c) mens kuglen opbremses i sit stød mod jordoverfladen, og
(d) når kuglen ligger stille på jorden.

5. Diskuter energibevarelse for situationerne (a)-(d) i det tilfælde, hvor vi ser bort fra luftmodstanden.

6. Hvis vi ser bort fra luftmodstanden under kuglens fald mod jorden, bestem da kuglens
kinetiske energi, Ekin, og potentielle energi, Epot, i de samme fire situationer (a)-(d)
beskrevet ovenfor. Som eksempel, indsæt højden 30cm over jorden i (b). (Læg referencepunktet
for den potentielle energi ved jordens overflade.) Hvad sker der med det
arbejde, som vi oprindelig har udført for at løfte kuglen op i højden h?

I situationen, hvor kuglen hænger i snoren, som har længden L, gives den et skub, så
den sættes i svingning.

7. I en generel situation under svingningen danner snoren og normalen en vinkel v, og
kuglens udsving er derfor x = L sin v (vis dette på en tegning). Vis også på tegningen,
hvilke kræfter, der påvirker kuglen.

håber ikke at jeg er for besværelig!

på forhånd tak!

Svar #1
10. september 2006 af Liv2004 (Slettet)

i et skal der står tyngdeaccelerationen er g = 9, 8 ms^-2

Svar #2
10. september 2006 af Liv2004 (Slettet)

Jeg har lige prøvet at lave nogle af opgaverne og kunne ikke finde særligt meget.

1)

i opgaven 1 tror jeg at der er 2 krafter en fra højere side på kuglen og en på venstreside.
F = 0,1 kg * 9,8 = 0,98 N

dvs at facit bliver + - 0,98N

2)
er det ikke det samme facit igen? den stå jo bare 1 m oppe men det må jo være det samme krafter på spil.

3)
delta s= s2-s1 = 1m-0m = 1m
det er det man flytter den opad men jeg ved ikke hvad F er.

A=F*delta s

de andre kan jeg ikke helt finde ud af!

ER DER IKKE NOGEN SOM KAN HJÆLPE MIG

Svar #3
11. september 2006 af Liv2004 (Slettet)

HEj!
ER der ikke nogen som kan tjeke om jeg har regnet det rigtigt ud fordi jeg prøvet det hele dagen.

1)
2 kræfter opfra og nedefra.

Ft= 0,1 kg * 9,8 = 0,98 N
dvs at facit bliver + - 0,98N

2)
KAN IKKE GENNEMSKUE HVAD JEG SKAL!

3)

Epot= 0,1 * 9,8 * 1 = 0,98 J

da det er et isoleret system er A=Epot.

4)
a)
Ft= 0,1 kg * 9,8 = 0,98 N

b)
stædigvæk Ft

c) ?

5)
a) Ekin = 0 stå stille

b) Ekin vosker mens Epot aftager

c) Den kenitiske energi bliver til varme

d) Epot bliver 0 og Ekin bliver varme!


6)
a)
Ekin = 0
Epot= 0,98

b)
Epot=0,294
Ekin=0,686

c)
Epot=Ekin=0

d) ?

opgave 7 har jeg lavet!

ER DER IKKE NOGEN SOM KUNNE TJEKKE DET!

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. september 2006 af metski_badetski (Slettet)

Hejsa.
Er lige præcis også igang med den opgave som du er.
1) har jeg det samme som dig.
2) det er vel ikke så meget anderledes end 1) snores bærekraft skal kompensere for tyngdekraften.
3) har jeg det samme som dig, men har sagt A=Emek=Epot(tilført)
4) er lidt i tvivl noget tyngdekraft og luftmodstand
6)a og b har vi detsamme. ved ikke med c og d.

Hvordan har du fået lavet opg 7.

Hilsen mig som sidder i det samme dilemma

Svar #5
12. september 2006 af Liv2004 (Slettet)

opgave 7 har jeg lavet ved at tegne kuglen når den står stille og når den svinger til venstre: så har du 2 positioner (der hvor kuglen befinder sig) og vinklen mellem dem. så tegner du bare en vandret linie fra den højre side vinkelret ind på den første og den side kalder du x og den side som svinger ud til højre kalder du l.

hvad med opgave 5?

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. september 2006 af metski_badetski (Slettet)

Jamen den kan jeg heller ikke rigtig.. synes det er en lorte opgave..

Skriv et svar til: Lidt hjælp søges!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.